Ivan Ilovar

 |  Mladina 27  |  Konzum

Gostilna Pod klančkom, Sela pri Ratežu

Pri princu

  • ocena: 3 / 5

princ živali s pribočnikom

princ živali s pribočnikom
foto: Dojenček

 

Princ živali Vas s pribočniki čaka ob lokalni cesti med Novim mestom in Šentjernejem, Pod klančkom pa sprejemajo goste od osmih zjutraj do enajstih zvečer. Telefon za poizvedbe: 07 334 64 30.

Specialitete:

domač kruh in suhe mesnine, predvsem pršut in špeh, prežganka in goveja juha, sezonsko jurčki in koline, kadar ognja ne moči dež, jagenjčki in odojki z vrtiljaka pred oštarijo.

Vina:

odprto belo, repičan, cvičk, modra frankinja in metliška črnina ter pest buteljk. Žganjeljube bo pogrel ne prehud sadjevec in medeno žganje, kakor se šika.

Pod klančkom smo posedeli za malo manj od 30 € po osebi.

Ata Ilovar je že lani, medtem ko je iskal pošten zalogaj po Dolenjskem, opazil vrtiljak pod klančkom pri Ratežu, ampak ura je bila pozna in večje živali od šniclja si takrat ni bilo obetati od oštarije. Tisto soboto pa se je poizvedovanja lotil Konzumov logistični oddelek in izvedel, da so odojki nared za akcijo in da samo čakajo, da jih začnejo v nedeljo - prvega opoldne - lepo zapečene odnašati z ražnja. Ilovarjev kvartet, ki je, neznatno scagan od vikenda, zasedel položaj ob klopi na pokriti terasi že ob dveh popoldan, pa je imel kaj videti: rame ob rami z že lepo zapečenim princem živali se je namreč na vrtiljaku obračal tudi od njega nič večji ali manj elegantni jagenjček. In sprožil zagatna ugibanja ter spekulacije. Prebijemo Pod klančkom dovolj uric, da omastimo brk tudi z backom, ima domača dolenjska oštarija dovolj takta, da prej ne omagamo do grla zapolnjenih kapacitet? Resda so bila ugibanja v luči dovolj udobnega položaja in pitnega vinca v drugem planu in je kvartet, ne da bi se preveč trudil, lagodno pospravil z obvezno predigro in ujel tako princa kot pribočnika. Vmes smo ugotovili, da Pod klančkom pečejo svoj bel kruh, da se lahko pohvalijo z zdravim izborom sušenih mesnin in da njihovi prežganki manjka samo kaka kumina, ki bi se zataknila med zobmi. Čeravno v glavnem ni bilo oporekati jurčkom z žara, smo se strinjali, da bi hitreje pobasali manj začesnano inačico z jajcem in da je gobova juha zaostala za pričakovanji. In glavnina, zaradi katere je oštarijo že petnajst minut pred zaključkom peke okupirala lokalna posadka brambovcev, potem pa ji je sledilo še nekaj gospodinj s piskri, v katerih so odnašale še toplo mesovje? Kljub hrustljavi kožici, primerni velikosti ter posledičnem izostanku nadležnega maščevja bi rekli, da smo se nadejali sočnejšega odojka in enakomerneje nasoljenega ter po okusu izrazitejšega jagenjčka. Ker pa je izbira in obračanje mladih živali na ražnju vendarle umetnost, ki v domovini šniceljnov in kalamarov počasi izumira, si je želeti le, da zanjo zadolžene mlade sile Pod klančkom sčasoma izostrijo jezik in oko. Drugače nam trda prede.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: