Ivan Ilovar

 |  Mladina 45  |  Konzum

Gostilna Pri Japu, Praproče

Pri topli solati in hladnem kofetu

  • ocena: 2 / 5

depandansa

depandansa
foto: Rudi Jazbec

Peljite se od Ivančne Gorice proti Litiji in težko boste zgrešili Japov izvesek ter parkirišče. Jap ima zakurjeno pod kotli vse dni v tednu, največkrat kar od sedmih zjutraj do desetih zvečer, ob ponedeljkih zaprejo že opoldne, ob sobotah nažiga harmonika do dveh zjutraj, ob nedeljah pa gredo k počitku že ob sedmih zvečer. Telefon: 01 7874 089.

Specialitete:

poroke, pogrebi in družinska praznovanja.

Vina:

odprt cvičk, refošk in šipon. Sadjevec za emajlirane želodce, borovničke za sladkosnede.

Za pozno kosilo pri Japu smo odšteli nekaj manj od 20 € po osebi.

Ker je ata Ilovar vse, ki so si želeli cenene in spodobne košte in obenem terjali tudi določene kapacitete, pošiljal v neko drugo veleoštarijo, je bil nemalo začuden, ko jih je nedavno tega slišal, da je med Dolenjci Jap na neprimerno boljšem glasu. S preverbo, ki naj bi se idealno dotaknila tudi sadov domače obrti, tu seveda mesoznanstva, ni bilo treba dolgo čakati, saj se bo v domovini, kjer mora biti vse ves čas na voljo, sezona kolin kmalu pomaknila v september. Verjetno bi od nekoga, ki špili domače koline, pričakovali tudi, da se izkaže z bero sušenih mesnin, ampak Ilovarjev kvartet, ki je na hitro premeril Japove kapacitete - za 340 duš v spodnji in zgornji jedilnici, na vrtu in pod leta '99 zgrajenim, ogrevanim toplarjem - je bil zadovoljen že z malim. Torej, s simboličnim številom rezin okusne domače salame, ki se je pred prevlado ogrske, kakršno dobiš v špeceriji, stiškega gumijastega sira, povprečnega pršuta in šunke skrila na rob narezka.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: