Ivan Ilovar

 |  Mladina 8  |  Konzum

Gostilna Gombač, Lokev

Tour de Kras: Pri močni glavnini

  • ocena: 4 / 5

tris

tris
foto: Igor Škafar

Do Lokve se pripeljete iz Divače ali iz Sežane, ena od štirih vaških gostiln je Gombač. Gombačeve tamlade strežejo lačnim od enajstih dopoldne do desetih zvečer, ob nedeljah pričnejo že ob desetih dopoldne, ob torkih in sredah pa srkajo teran same. Telefon: 05 767 04 66.

Specialitete:

domač kruh, jote in mineštre, špinačni, skutini in orehovi štruklji, kaneloni (verzija), krače in pečenke, biftki in divjačina, špinača in kifeljčki.

Vina:

odprt chardonnay, piten refošk in lep teran.

Za prenajedanje v Gombaču smo odšteli okoli 7.000 SIT na osebo.

 

Pri Gombaču nas ni bilo že šest let, in če se je poleg dolžine sobnih ovijalk na videz kaj spremenilo, se je spremenila le vse mlajša strežna zasedba žepne kraške oštarije, ki ji ob nedeljah dajejo ton in volumen obedovalci tržaškega zaledja. Žal pa je druga sprememba, ki jo je Ilovarjev trio zaznal takoj na začetku scenosleda, doletela narezek, tokrat v režiji kraškega kombinata, in so po avtentičnem dišale le domače olive in bel kruh. Dosti bolje se Gombač odreže z joto in mineštro, ješprenovo paralelo istrskim bobićem, veliko globlje sledi, predvsem na ustnicah in zobeh, pusti njihov teran. Pa tudi trisu z vrhunskim špinačnim štrukljem, s kljub plebejskemu poreklu slastnim, s pečenkino omako prelitim kanelonom iz palačinke in melancan, bi oporekali le zaradi začimb, ki so štrlele iz bolonjeza vrh mehkih njokov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: