Deja Crnović

 |  Mladina 16

Izbrisani okupirali mesto

Začetek kampanje izbrisan16let.si

Maja Hawlina in Oliver Vodeb, avtorja projekta

Maja Hawlina in Oliver Vodeb, avtorja projekta
© Miha Fras


V sredo je Studio Poper v sodelovanju z Amnesty International, Mirovnim inštitutom in Mestno občino Ljubljana tudi uradno začel komunikacijsko intervencijo izbrisan16let.si. Tako so ob 11. uri v okviru instalacije prekrili pročelje Hribarjeve hiše, kar bo ves mesec mimoidoče opozarjalo na nerešeno problematiko izbrisanih. Letos je namreč minilo 16 let, odkar je bilo iz Registra stalnega prebivalstva Slovenije protipravno izbrisanih 18.305 oseb.
Nataša Posel, direktorica Amnesty International Slovenije, opozarja, da se v javnosti kljub občutku, da je bilo o izbrisanih že vse povedano, pogosto pozablja, da problem po vseh akcijah in pozivih še vedno ni rešen. »Za izbrisane danes še vedno veljajo nekateri miti, ki niso resnični, kot na primer to, da gre pri njih za problem državljanstva ali pa da gre za njihovo lastno krivdo«.
Oliver Vodeb, vodja Studia Poper, projekt, ki je neprofiten in neplačan, opisuje z besedami, da »gre za komunikacijsko kampanjo, ki bo prek bolj intimnih zgodb prizadetih ljudi, ponovno opozorila na problem«. Ker izbrisani od ustanovitve lastnega društva in prvih odločb ustavnega sodišča še zdaleč niso imeli toliko komunikacijske moči, kot jo je imela vlada, gre pri projektu za poskus, da se njihove zgodbe dotaknejo javnosti na človeški ravni: z opisi konkretnih dogodkov in posledic ter usod ljudi. Tako bodo poleg Hribarjeve hiše plakati z napisi - kot je recimo, »ko mojih podatkov ni bilo niti v registru slovenskih državljanov niti v registru prebivalcev, sem mislila, da gre za eno tistih birokratskih zmešnjav, ki človeku vzamejo dodatno uro časa. Ne pa 16 let« - preplavili še avtobusne postaje, izložbena okna, tipke na semaforjih in druga oglasna mesta. Najdete jih lahko tudi na internetu.
Kljub temu da gre za dokazano kršitev človekovih pravic, tako je odločilo ustavno sodišče, pa vseskozi vlada trdi, da problem lahko reši z ustavnim zakonom, pa četudi je njegova vsebina v nasprotju z omenjeno odločitvijo. Ali to pomeni še dodatnih 16 let?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.