Peter Petrovčič

 |  Mladina 21  |  Politika

Korak k smrtni kazni

Novi kazenski zakonik je bil sprejet s preglasovanjem

Preglasovani predsednik Türk

Preglasovani predsednik Türk
© Borut Peterlin

V torek je koalicija v državnem zboru za las zbrala dovolj glasov za potrditev novega kazenskega zakonika (KZ-1). Na ponovnem glasovanju, ki ga je z vetom zakuhal malopridni državni svet, so zbrali celo dva glasova več kot prvič, torej 49.
Novi kazenski zakonik, ki prinaša dosmrtni zapor, povečanje represije, velike sistemske spremembe in ki je bil spisan v tajnosti ter v nasprotju z večinskim mnenjem stroke, je bil sedaj v državnem zboru potrjen z minimalno večino. Točno tako, kot se ne sprejema, poleg Zakona o kazenskem postopku, drugi najpomembnejši zakon na področju človekovih pravic.
Zakonu in načinu sprejemanja so ves čas argumentirano oporekala tako velika imena kazenskega prava kot recimo predstojnica kazenskopravne katedre ljubljanske pravne fakultete, dr. Alenka Filipčič, ter tudi nekdanja profesorja in raziskovalca pri isti fakulteti, dr. Alenka Šelih in dr. Ljubo Bavcon, in celo (sicer zelo diplomatsko) predsednik republike dr. Danilo Türk, ki je poslance in vlado teden dni pred prvim glasovanjem pozval, naj ne hitijo in naj novi zakonik prej uskladijo s stroko.
Odločno proti pa so se izrekla tudi vsa tri interesna združenja v pravosodju, katerih predstavniki so se odzvali tudi po glasovanju. Predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek: »Novi Kazenski zakonik je bil sprejet na hitro in brez temeljite strokovne razprave, kaj šele, da bi se z njegovo vsebino lahko seznanili tudi državljani. Ker povsem na novo definira tudi temeljne pojme, bo to v praksi zagotovo povzročilo nemalo težav. Prav to pa je precej bolj skrb zbujajoče kot sicer veliko odmevnejša sprememba, namreč uvedba dosmrtnega zapora. Vsaj na začetku bo tako prinesel več zapletov kot dobrega.« Predsednik Društva državnih tožilcev Slovenije Boštjan Škrlec: »Naše društvo ni bilo vključeno v pripravo predloga novega zakonika in je bilo, kot vsa ostala javnost, z njim seznanjeno šele konec minulega leta. V društvu predloga novega zakonika tudi nismo posebej obravnavali, vendar pa se naši člani, ki bodo ta predpis morali uporabljati pri vsakdanjem delu, sprašujejo o utemeljenosti naglice, ki smo ji priča pri sprejemanju in uveljavljanju tako pomembnega predpisa, ki, poleg ostalega, predvideva tudi spremembe nekaterih temeljnih institutov kazenskega prava.« Predsednik Odvetniške zbornice Slovenije dr. Miha Kozinc: »Del rešitev, ki jih novi zakonik prinaša, je dobrih, del je pa seveda slabih in te pretehtajo, da je celoten zakon relativno slab. Zaradi omenjenih dobrih rešitev pa sploh ne bi bilo treba sprejemati novega zakonika, ampak bi zadostovale samo spremembe že obstoječega, ki po moji oceni sploh ni slab. Novi zakon bo prinesel kup težav, ker je preveč nedorečen. Razen treh piscev zakona pa kakega pozitivnega odziva stroke nisem zasledil. Zagotovo pa ne drži ministrova izjava, da so zakonik podprli odvetniki na javni predstavitvi v državnem zboru. Bil sem namreč tam, prebral sem tudi stenogram, in to absolutno ne drži, odvetniki tega zakona nismo podprli nikjer in nikoli.« 

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.