Darja Kocbek

 |  Mladina 21  |  Ekonomija

Perutnino Ptuj obvladuje konzorcij šestih podjetij

Borzniki pravijo, da je samo vprašanje časa, kdaj bo glavni lastnik Perutnine Ptuj postal njen predsednik uprave Roman Glaser

Nekdanja kmetijska ministrica Marija Lukačič in Roman Glaser

Nekdanja kmetijska ministrica Marija Lukačič in Roman Glaser
© Denis Sarkić

Perutnina Ptuj v Sloveniji obvladuje trg s piščančjim in drugim perutninskim mesom. Na slednjem ima okrog 80-odstotni tržni delež, na trgu s piščančjim mesom pa 70-odstotnega. Lastniške povezave ima v celotni verigi podjetij od rejcev perutnine do trgovine. Od nje je najbolj odvisno, po kakšnih cenah so perutninsko meso in izdelki na prodaj v slovenskih trgovinah. Perutnino Ptuj poslej lastniško obvladuje konzorcij šestih podjetij, ki ga sestavljajo Merkur Kranj, PMP Holding, Perutninarska zadruga Ptuj, Zlata Moneta 2, Probanka in zreški Comet.
Konzorcij šestih podjetij je februarja objavil prevzemno ponudbo, ki se je iztekla v ponedeljek. Lastniki Perutnine Ptuj so mu prodali 23 odstotkov delnic, kar pomeni, da je svoj lastniški delež povečal na dobrih 65 odstotkov. »Konsolidacija lastniške strukture nam zagotavlja nadaljnjo stabilnost poslovanja Perutnine Ptuj, predvsem pa poenotenje podpore vizije razvoja, ki smo jo vzpostavili v zadnjih letih. Vsi prevzemniki, vključno s širšo upravo Perutnine Ptuj, ki je združena v PMP Holdingu, so se zavestno odločili za nadaljnji razvoj družbe. Prav dolgoročno stabilno poslovanje je bilo osnovno vodilo lastniške konsolidacije,« je ob izteku prevzemne ponudbe sporočil predsednik uprave Perutnine Ptuj Roman Glaser.
V prevzemni ponudbi so za delnico ponujali 18 evrov, koliko je dejansko vredna, pa ni znano, saj Perutnina Ptuj ne kotira na borzi, obvestila uprave o poslovanju podjetja pa so zelo skopa. Podobno skopa so recimo tudi poročila o poslovanju Pivovarne Laško in najbrž ni naključje, da imajo pri »lastniški konsolidaciji« Perutnine Ptuj družbe iz kroga Pivovarne Laško pomembno vlogo, čeprav je Pivovarna svoje delnice v Perutnini zdaj prodala.
Kapitalska družba pa svojih delnic ni prodala. Uprava Perutnine Ptuj kljub temu ugotavlja, da ta odločitev ni bistveno vplivala na uspešnost ponudbe. Konzorcij bo namreč po njenem prepričanju lahko s svojim »izrazitim večinskim lastništvom« potrjeval vse najpomembnejše strateške odločitve.
Člani prevzemnega konzorcija so 19. marca sklenili delničarski sporazum, v katerem so se dogovorili za usklajeno delovanje v primeru, da bo prevzemna ponudba, za katero niso določili praga, uspela. Po tem sporazumu ima Holding PMP za deset let predkupno pravico na vse delnice prevzemnikov. Na tej podlagi po pisanju Financ borzniki sklepajo, da bo Roman Glaser prej ali slej postal glavni lastnik Perutnine Ptuj. Merkur in Probanka naj bi mu pri tem le pomagala. Med lastniki Holdinga PMP, ustanovljen je bil februarja 2006, ima Roman Glaser namreč petino delnic, skupaj s člani uprave Tonetom Čehom, Milanom Čušem in Nado Krajnc pa ima uprava Perutnine Ptuj v lasti 60 odstotkov Holdinga PMP. Preostalih 40 odstotkov je v lasti 26 menedžerjev Perutnine Ptuj.
Uprava Perutnine Ptuj je ob objavi prevzemne ponudbe zagotovila, da »prevzemne družbe ne nameravajo vplivati na politiko vodenja ciljne družbe oziroma njenih poslov ter da nimajo strateških načrtov, ki bi spreminjali dosedanji način poslovanja Perutnine Ptuj ali njene strateške usmeritve«. Zagotovila je še, da bo Perutnina Ptuj po prevzemu ostala samostojna pravna oseba in prevzemniki z njo ne bodo sklenili pogodbe o obvladovanju.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.