Neprimerni rock’n’roll

Sevniški zavod za kulturo festivalu Gra(n)d rock Sevnica odvzel lokacijo

Zagovornica kulturnih dogodkov na višji ravni - Petra Pozderec

Zagovornica kulturnih dogodkov na višji ravni - Petra Pozderec
© Blaž Šunta

Šestega festivala Gra(n)d rock Sevnica verjetno ne bo! Festival, ki je doslej med drugim gostil Laibach, Let 3, Eda Maajko, Ramba Amadeusa, Majke in druge, po mnenju sevniškega Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladino ni več za grajsko lokacijo primerna prireditev. Edina druga glasbena masovka, ki vsako leto poteka na gradu, festival elektronske glasbe Atrium night, pa za zdaj ostaja.
Po besedah organizatorjev iz Mladinskega sveta Občine Sevnica, Študentskega kluba Sevnica in društva K.N.O.F. odločitev zavoda ni podprta z argumenti. Zadnjih pet let v času festivala ni bilo nikakršnih težav, vsa izpostavljena kulturna dediščina je bila med dvodnevnim programom zaščitena, dostopa v grad pa ni imel nihče razen nastopajočih.
Petra Pozderec, direktorica zavoda, ki upravlja sevniški grad, svojo odločitev utemeljuje s tem, da se lahko v slabem vremenu v parku pred gradom, kjer festival poteka, trajno uniči trava. Dodaja še, da se od lanske izvedbe festivala z organizatorji trudijo najti novo primerno lokacijo, saj naj bi se bili s selitvijo festivala organizatorji strinjali: »Organizatorji so soglašali z dogovorom, da se festival izvede na gradu zadnjič lansko leto.«
Vse to po mnenju organizatorjev ne drži, dokončnega dogovora glede selitve naj ne bi bilo, Pozderčeva pa naj bi bila za primer selitve festivala obljubila pokritje vseh dodatnih produkcijskih in drugih stroškov, ki bi jih prinesla selitev z za takšne dogodke primerno opremljenega grajskega griča na enega izmed travnikov brez infrastrukture. Nadomestne lokacije za zdaj sicer še niso našli. Mladi opozarjajo tudi na mnenje občinskega zavoda, po katerem je sedanja lokacija primerna za takšne prireditve pod pogojem, da je kulturna dediščina zaščitena. Prav tako se ne strinjajo s trditvijo, da »tudi premočne zvokovne vibracije škodijo objektu«. Gra(n)d rock namreč poteka na zelenici poleg gradu, festival elektronske glasbe Atrium night, ki za zdaj ostaja, pa znotraj sevniškega gradu.
No, Pozderčeva obljublja, da bo z gradu prepodila tudi ljubitelje elektronske glasbe, saj jim je že odrekla dovoljenje za organizacijo festivala prihodnje leto. Grad bo odslej gostil le še »protokolarne prireditve, poročne zaveze in kulturne dogodke višje ravni«. Mladinska kultura očitno ni dogodek na višji ravni.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.