Fašizem na pohodu

Požig romskega tabora v Neaplju

Italijanske Rome čakajo težki časi. Stari-novi predsednik italijanske vlade Silvio Berlusconi se je ob vrnitvi na oblast spet obdal s profašistično usmerjenimi politiki, s katerimi je v predvolilnem obdobju vodil usklajeno retorično gonjo proti nezakonitim priseljencem in Romom, ki jo je spretno zapakiral v napoved boja proti kriminalu. Ob nekem javnem nastopu je Berlusconi Rome in tiste, ki se ukvarjajo s kriminalom, označil za »vojsko zla«. Pohod skrajne desnice v Italiji je dodatno zaznamovala še politična zmaga Giannija Alemanna, člana postfašistične stranke Alleanza Nazionale, ki je postal župan Rima. Eden izmed njegovih glavnih adutov v predvolilni bitki je bila obljuba, da bo iz Rima izgnal 20.000 ljudi, v glavnem Romov. Policija je takoj dobila nova navodila, izvaja jih s prepričljivo učinkovitostjo, zaprtih ali deportiranih je bilo že na stotine nezakonitih priseljencev in Romov z neurejenimi papirji. V sredo je Berlusconi na prvem sestanku svojega kabineta, ki ga je sklical v Neaplju, spet zagovarjal kontroverzni zakon, ki nezakonito priseljevanje obravnava kot kaznivo dejanje.
Berlusconi si ni mogel izbrati bolj simboličnega mesta, kot je ta trenutek Neapelj, ki se sicer duši v smradu gnijočih smeti. Teden dni prej je namreč mesto doživelo svojevrsten obračun s tam živečim romskim prebivalstvom. Zaradi obtožbe Neapeljčanke Flore Martinelli, da ji je neka romska najstnica nameravala ukrasti dojenčka, je v mestu naravnost eksplodiralo. Ljudje so romski tabor napadli z molotovkami in v beg pognali okoli 800 njegovih prebivalcev. Medtem ko so pripadniki tamkajšnje mafije Camorre požigali tabor, so jim ljudje ploskali, policija pa je dogajanje opazovala s primerne oddaljenosti. Gasilci so bili izžvižgani in opozorjeni, da bo po njihovem odhodu spet gorelo. Po poročanju italijanskih medijev je predstavnik Visokega komisariata Združenih narodov za begunce dejal: »Nikoli si nismo mislili, da bomo kaj takega videli v Italiji.« Kar se je zgodilo v Neaplju, ni osamljen eksces, temveč gre za širši odsev naraščanja protiromskega razpoloženja v Italiji. In vsaj za zdaj kaže, da Berlusconi težav, ki pestijo 160.000 italijanskih Romov, ne bo reševal strpno.
A kaj ko tudi v Evropski uniji ni veliko iskrenih želja po urejanju romske problematike. Veliko organizacij se je denimo obrnilo na Slovenijo, naj med predsedovanjem EU in v sklopu medkulturnega dialoga pripravi konferenco o Romih. Slovenska vlada se je zahvalila za priporočilo in odgovorila, da za kaj takega v nadaljnjih šestih mesecih nima časa. Hm, pravzaprav volje ... 

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.