Kultura

Revolver

Mladina 22  |  30. 5. 2008

/media/www/slike.old/mladina/prevolverblatna_terapija.jpg

© vijavaja.com

Virtualna blatna kopel - Do festivala Rock Otočec, na katerem bodo tokrat med drugim nastopili Pankrti, Niet, Interceptor, Benč & legende, Jinx, Siddharta in britanske pank legende Sham 69, je sicer še mesec dni, a na portalu za mlade Vijavaja.com se je že mogoče metati v blato. Na naslovu http://rock-otocec.vijavaja.com so namreč pripravili virtualni Rock Otočec, na katerem se je mogoče na različne načine pljuskati z blatom in oblatenega samega sebe na razglednici poslati tudi prijateljem. Člani Vijavaja.com lahko pljuskajo tudi drug drugega.

Sklenili sporazum
- V torek je prišlo med družbo Delo, d. d., in nekdanjimi petimi novinarji Maga, ki so ustanovili nov tednik Reporter, do sporazumne rešitve, v okviru katere je med drugim Delo odstopilo blagovno znamko Reporter novemu založniku. Gre za presenetljiv razplet, sploh glede na to, da je Reporterjeva novinarka Biserka Karneža Cerjak na lastno pest prejšnji ponedeljek umaknila vlogo za registracijo znamke Reporter na Uradu RS za intelektualno lastnino. Verjetno bodo bivši Magovi novinarji zdaj na uradu vložili novo vlogo za registracijo imena, utegnilo pa bi se znova zaplesti, saj naj bi bilo to ime že zakupljeno na mednarodni ravni.

Žogobrci literati
- Pred “pravim” evropskim prvenstvom v nogometu so svoje žogobrcno tekmovanje na Dunaju priredili tudi pesniki in pisatelji. Slovenska literarna reprezentanca, v kateri so med drugim Primož Čučnik, Rok Vilčnik, Iztok Lovrič, Matjaž Pikalo in Esad Babačić, se je med štirimi nastopajočimi reprezentancami uvrstila na tretje mesto, zanimivo pa je, da naši zadnje tekme s Švicarji sploh niso odigrali, saj se je organizator odločil, da bodo v izogib poškodbam trave na igrišču na dunajskem mestnem stadionu raje streljali enajstmetrovke, več sreče pri tem pa so imeli žal nasprotniki. Prvenstvo so sicer osvojili madžarski literati.

Koncerti na prostem - 12. junija bo v ljubljanskih Križankah nastopila pevka popdueta Moloko Roisin Murphy, 23. junija hrvaški Jinx, 13. julija pa Live from Buena Vista - The Havana Lounge.

Mati in sin - Londončani so nedavno dobili novega, konservativnega župana Borisa Johnsona, ki si je za eno svojih prvih nalog postavil prepoved neprimernega obnašanja - tudi pitja alkohola - na londonski podzemni železnici. Časnik Guardian pa je ob tem šaljivo vprašal, kaj bi o županovih idejah porekla njegova mama, slikarka Charlotte Johnson Wahl, ki je pred leti ustvarila barvito ekspresionistično sliko z motivom newyorške podzemne železnice, ki je zelo tolerantna ravno do obnašanja, ki ga želi zdaj preganjati njen sin. V Guardianu so sklenili, da je slika županove mame “definitivno v nasprotju z moralnim klišejem torijcev”.


Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.