Staš Zgonik

30. 5. 2008

Mladina 22

Ekonomija

Zvezde: Krajnčar Niko

Storilec najhujšega kaznivega dejanja v hrvaškem nogometu v Angliji doživlja drugo pomlad. V vlogi standardnega člana prve postave Portsmoutha je osvojil pokal FA. Glede na padajočo formo Dinamovega Luke Modrića in poškodbeno odsotnost brazilskega Hrvata Eduarda je glavni adut naših južnih sosedov na Euru.
Sina velikega Zlatka Krajnčarja so pri šestnajstih letih predstavljali kot bodočega vladarja nogometnih zelenic Zidanovega kova. Takrat je že zaigral v članski postavi Dinama, dve leti zatem pa je - pod vodstvom Miroslava Blaževića - postal najmlajši kapetan zagrebškega kluba v zgodovini. V isti sezoni je Dinamo osvojil domači naslov, Niko pa je bil razglašen za najboljšega igralca lige. Hrvaška javnost je izvajala hud pritisk na takratnega reprezentančnega selektorja Otta Barića, naj Kranjčarja vendar uvrsti v ekipo, a je reprezentančni debi dočakal šele, ko je poveljevanje »vatrenim« prevzel njegov oče. Ta ga je kljub nekaterim ne ravno sijajnim predstavam obdržal v prvi enajsterici, kar je kmalu sprožilo očitke o nepotizmu.
Sočasno je Kranjčar skupaj z Dinamom zašel v krizo. Sezona 2004/05 je bila najslabša v klubski zgodovini. Oče ja za njegove slabše nastope krivil trenerje. Po številnih govoricah o prestopih v Milan, Barcelono in podobno je naredil nezaslišano. Ob pomoči finančnega vložka zasebnih investitorjev je prestopil naravnost v splitski Hajduk, kar je bil nogometni in medijski dogodek leta na Hrvaškem. Dinamovi navijači njegove poteze, primerljive s prestopom Luisa Figa iz Barcelone v Real, niso sprejeli ravnodušno. Pred domom njegovih staršev so gorele modre sveče v spomin na umrlo čast. Zaradi njegove prevelike teže so se pojavljali prašiči, oblečeni v Hajdukov dres.
V Hajduku se sprva ni najbolje znašel. Po porazni klubski sezoni 2005/06 pričakovanega ni pokazal niti na svetovnem prvenstvu. Njegov oče je izgubil službo selektorja, naslednik Slaven Bilić ga je na prvih tekmah posadil na klop. A se je položaj izboljšal v naslednji klubski sezoni, ki jo je kljub številnim govoricam začel pri Hajduku, kjer pa je ostal le do konca avgusta. Takrat je splitski klub od angleškega Portsmoutha zanj dobil največji znesek v klubski zgodovini.
V prvi angleški sezoni se še ni prav navadil na tamkajšnji slog igre in ni imel želenega učinka, a so mu v klubu, da bi ga odvrnili od morebitnega prestopa v Francijo, vseeno zvišali plačo. In med pravkar končano sezono se je že videlo, zakaj. Brez odvečnih kilogramov je Kranjčar svojim vrlinam končno spet dodal tudi zadostno hitrost in okretnost. Še eno sezono ga bodo v Portsmouthu težko zadržali, saj naj bi se zanj zanimali največji angleški klubi, najresneje Arsenal.

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.