Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 26  |  Kultura  |  Film

Iskan

Wanted, 2008 Timur Bekmambetov

zadržan +

/media/www/slike.old/mladina/kino26a.jpg

 

Wesley Gibson (James McAvoy) je računovodja, ki mu ne gre. Banana, ki jo je usoda nasekala na koščke in vrgla psom. V službi ga ponižujejo, punco mu žge najboljši prijatelj, grabijo ga napadi panike. Tip je nesreča, ki čaka, da se zgodi. In seveda, ko v Google vtipka svoje ime, ni niti enega samega zadetka. Cyberspace ga ne registrira. Ni čudno: Wesley je v resnici cyberspace, ki čaka, da se zgodi. Ko nabaše na Fox (Angelina Jolie), remiks gospe Smith in Lare Croft, in Sloana (Morgan Freeman), remiks mentorskih likov Morgana Freemana, namreč ugotovi, da je sin umorjenega superasasina, člana tajne superasasinske »Bratovščine«, in da tudi v njem tli superasasin - le klikniti ga je treba. Ko ga pošljejo na drill, izgleda kot Rocky v mjanmarski mučilnici, toda ko pride ven, izgleda kot Sniper v Matrici. Prilepi se na bullet-time, ki postane njegova retorična figura št. 1 in ki vključuje tudi ukrivljanje krogel - in če ne gre drugače, s kroglami drugih asasinov odigra bilijard, rekord v skoku v daljino pa podaljša za 100 metrov. Hja, Wesley Gibson je Peter Parker/Bruce Banner/Clark Kent/David Dunn, ki ugotovi, da je superjunak. Iskan, ultrakinetični, antigravitacijski epos, posnet po slovitem, kultnem stripu Marka Millarja in J.G. Jonesa, je bil eden izmed »najtežje« pričakovanih h'woodskih poletnih blockbusterjev, toda tako klišejski in generičen, da so ga morali zaupati Timurju Bekmambetovu, avtorju ruskih blockbusterjev a la Nočna straža. Če ga ne bi, bi dobili le monumentalno dehidrirano miš.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.