Kultura  |  Film

Iskan

Wanted, 2008 Timur Bekmambetov

/media/www/slike.old/mladina/kino26a.jpg

 

Wesley Gibson (James McAvoy) je računovodja, ki mu ne gre. Banana, ki jo je usoda nasekala na koščke in vrgla psom. V službi ga ponižujejo, punco mu žge najboljši prijatelj, grabijo ga napadi panike. Tip je nesreča, ki čaka, da se zgodi. In seveda, ko v Google vtipka svoje ime, ni niti enega samega zadetka. Cyberspace ga ne registrira. Ni čudno: Wesley je v resnici cyberspace, ki čaka, da se zgodi. Ko nabaše na Fox (Angelina Jolie), remiks gospe Smith in Lare Croft, in Sloana (Morgan Freeman), remiks mentorskih likov Morgana Freemana, namreč ugotovi, da je sin umorjenega superasasina, člana tajne superasasinske »Bratovščine«, in da tudi v njem tli superasasin - le klikniti ga je treba. Ko ga pošljejo na drill, izgleda kot Rocky v mjanmarski mučilnici, toda ko pride ven, izgleda kot Sniper v Matrici. Prilepi se na bullet-time, ki postane njegova retorična figura št. 1 in ki vključuje tudi ukrivljanje krogel - in če ne gre drugače, s kroglami drugih asasinov odigra bilijard, rekord v skoku v daljino pa podaljša za 100 metrov. Hja, Wesley Gibson je Peter Parker/Bruce Banner/Clark Kent/David Dunn, ki ugotovi, da je superjunak. Iskan, ultrakinetični, antigravitacijski epos, posnet po slovitem, kultnem stripu Marka Millarja in J.G. Jonesa, je bil eden izmed »najtežje« pričakovanih h'woodskih poletnih blockbusterjev, toda tako klišejski in generičen, da so ga morali zaupati Timurju Bekmambetovu, avtorju ruskih blockbusterjev a la Nočna straža. Če ga ne bi, bi dobili le monumentalno dehidrirano miš.

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.