Grega Repovž

Grega repovž

 |  Mladina 28  |  Uvodnik

Namigovalci

Predsednik uprave Pivovarne Laško je pojasnil, da jih predsednik vlade Janez Janša po kurirjih še vedno poziva, naj se odrečejo Delu. »Če se ne odrečemo Delu, bodo konec avgusta na vrsti aretacije, nam sporočajo. Svetujejo nam tudi daljše počitnice v tujini v času pred volitvami. Vendar sporočamo, da se ne bomo nikamor umaknili.«
Članek v Delu, 9. julija 2008

»Boško Šrot si je privoščil nesramno laž.«
Odgovor kabineta predsednika vlade Janeza Janše na izjavo, objavljeno v Delu, 9. julija 2008

Težko je reči, da trditev, ki jo je prek Dela v javnost poslal Boško Šrot, ni resnična. Zelo verjetno drži. Vprašati se moramo drugače. Ali obstaja verjetnost, da bi predsednik Janez Janša poslal k Bošku Šrotu kurirja, ki bi mu sporočal njegove želje oziroma grožnje? To namreč ni le verjetno - to se je že zgodilo. Takrat namreč, ko sta Šrot in Janša z Delom že trgovala. In le ena razlika je med danes in takrat: da je bil takrat Šrot voljan, Janša pa tudi. Janša je bil voljan pod ceno prodati Šrotu državni delež v Mercatorju, da se je dokopal do upravljanja Dela in tam razporedil svoje nameščence. Pa tudi sicer so Janševe kurirje spoznali v marsikaterem podjetju: v Mercatorju, Adrii Airways, na Aerodromu Ljubljana ... Če ima ta vlada kaj dobro organizirano, ima kurirsko službo. In zanimivo: nihče izmed kurirjev ni zaposlen v kabinetu predsednika vlade. V bistvu gre za prostovoljce, dobre ljudi, ki za predsednika vlade kdaj kaj naredijo.
Šrotu gre torej kar verjeti. Pa vendar tudi Šrot ni verodostojen v svojih razkritjih. Tako kot njegova pribočnica Andrijana Starina Kosem ni verodostojna v svojih razkritjih. Pa ni problem v samih razkritjih - glede na ravnanje predsednika vlade je vse, kar sta doslej povedala, zelo verjetno -, ampak v dejstvu, da vedno razkrijeta le delčke, fragmente. Nikoli ne povesta vsega. Andrijana Starina Kosem ves čas prišepetuje o nekakšnih navodilih, ki naj bi jih hranila na mobilnem telefonu, in o vseh poslih, o katerih, da vse ve. Ne dvomimo, da ve: ne nazadnje je bila izvrševalka teh poslov, dokler se nista z Janšo razšla. A tudi ona pove vedno ravno dovolj - da vse skupaj ni ne preverljivo ne oprijemljivo. In tako ravna tudi Šrot: javno pove, da okoli njega hodijo Janševi kurirji in mu sporočajo želje gospodarja. Ne pove pa, kdo ti kurirji so. Še več: glede na to, da je pravnik, ne bi smel pomišljati in bi moral ta nedvomno kazniva dejanja - si je mogoče predstavljati hujše dejanje predsednika vlade, kot je zloraba policije in tožilstva za politične obračune? - prijaviti policiji in tožilstvu. Tako pa v javnosti pušča čuden, neprepričljiv vtis. Se morda v resnici z Janšo le pogaja, dviguje ceno Dela? Morda kalkulira, da se mu v naslednjih tednih res lahko pripeti aretacija zaradi njegovih dvomljivih potez pri prevzemanju Pivovarne Laško, in si s temi izjavami že danes gradi javno obrambo pred obtožbami? Če ima Boško Šrot kaj povedati, naj pove vse. Sicer si bo uničil že tako bledo, bledo verodostojnost. Predvsem pa jo bo povečal tistemu, ki mu jo sam oporeka.
A Boško Šrot ni edini, katerega ravnanje je težko razumljivo. Danes je prav tako težko razumeti Boruta Pahorja. Ta teden je namreč dal zelo nenavadne izjave: ocenil je, da je vlada do jeseni lani delovala dobro, le zadnja polovica leta naj bi bila problematična. Čudno - najhujše čistke in zlorabe oblasti si je vlada privoščila v prvih letih, ne zdaj. Še več: zaradi predsedovanja je bilo to najbolj mirno obdobje. Res pa je jeseni lani po zmagi in zaradi zmage Danila Türka razpadlo partnerstvo, v katerem je z Janšo sodeloval Pahor. A to ni edina nenavadna Pahorjeva izjava. Tudi zunanjega ministra je Pahor ta teden pozitivno ocenil - pri čemer je to utemeljil z njunimi dobrimi odnosi. Če torej z vlado in njenimi ministri ni nič narobe, še z Ruplom ne - narobe je le, da je Janša novembra lani spremenil svoj odnos do Pahorja -, zakaj potem Pahor govori, da njegova stranka skoraj zagotovo ne bo šla v koalicijo s SDS? Saj v politiki ne gre za osebne simpatije.
Na Pahorja se je v zadnjih tednih res usul plaz namigov. Namigovalcev je veliko. En teden naj bi imel ljubico, drug teden ga sprašujejo o njegovi spolni usmerjenosti. A vsi ti namigi, protislovni in v resnici nepomembni, mu ne morejo toliko škodovati kot njegovo nejasno izrekanje o vladi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.