Darja Kocbek

 |  Mladina 32

Korak k popolnemu nadzoru družbe

Predlogi predpisov o nadzoru potnikov se vse hitreje množijo, pregleda, katere podatke kdo in za kakšne namene zbira, kdo in pod kakšnimi pogoji ima dostop do baz podatkov, pa ni

/media/www/slike.old/mladina/il_veliki_brat.jpg

© Tomaž Lavrič

Po letu 2010 bodo letalske družbe najbrž morale začeti posebnim agencijam v članicah EU pošiljati podatke o letalskih potnikih. Za trinajst let bodo te agencije hranile podatke, kdaj je kdo kam potoval, katero je bilo končno letališče, kje je sedel v letalu, s katero kreditno kartico je plačal vozovnico, ali je naročil posebno hrano in podobno. Te podatke bodo organi pregona smeli uporabiti, če bodo posameznika osumili terorističnih dejanj ali dejanj organiziranega kriminala. Na njihovi osnovi bodo izdelali seznam »rizičnih potnikov«. Že zdaj v EU obstaja več baz z osebnimi podatki.
ZDA hranijo devetnajst različnih podatkov o letalskih potnikih (PNR) in vse kaže, da bodo enake podatke zbirali tudi v EU. O tem bodo odločali ministri za notranje zadeve in pravosodje, ki so na letošnjem zadnjem zasedanju pred počitnicami že soglašali s predlogom Evropske komisije, da tudi EU potrebuje PNR. Francoska notranja ministrica Michèle Alliot-Marie v imenu francoskega predsedstva predlog za hrambo podatkov o letalskih potnikih odločno podpira. Po njenih besedah bo omogočil »učinkovit pregon osumljencev kaznivih dejanj in preventivo«. Z njo se strinja tudi evropski komisar za pravosodje, svoboščine in varnost Jacques Barrot.
Ministri za notranje zadeve so že leta 2004 pozvali Evropsko komisijo, naj pripravi predlog pravnega okvira za hrambo podatkov o letalskih potnikih. O konkretnem predlogu pa ministri razpravljajo od leta 2007. O tem, katere podatke naj bi zbirali in hranili, bodo ministri še razpravljali, prav tako se bodo še dogovorili o ukrepih za njihovo varovanje. Odprto je tudi vprašanje, ali bodo specializirane agencije v članicah EU hranile podatke vseh letalskih potnikov ali le tistih, ki bodo prileteli oziroma odleteli iz EU. Za zdaj kaže, da bodo nadzorovani vsi potniki, tudi tisti na letih znotraj EU. Ministri se tudi nagibajo k odločitvi, da bi v EU hranili enake podatke kot v ZDA. V ZDA podatke o letalskih potnikih hranijo petnajst let, do njih imajo dostop vse varnostne službe in vsi organi pregona. Ministri so se dogovorili, da bodo izvedenci na ravni delovnih skupin najprej pripravili glavne smernice, šele potem bodo začeli razpravljati o pravni podlagi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.