Vanja Pirc

 |  Mladina 33

Bodo kinder jajčka prepovedana?

V nemškem parlamentu razpravljajo o uvedbi strožjih meril za živila, ki vsebujejo igrače

Čokoladnim presenečenjem Kinder Surprise oziroma kinder jajčkom grozi prepoved prodaje v sedanji obliki, in to prav v državi, v kateri so najbolj priljubljeni. Odbor nemškega parlamenta, ki je pristojen za pravice otrok, je namreč začel razpravo o tem, da bi omejili ali celo prepovedali prodajo teh čokoladnih jajc.
Čeprav enaka usoda grozi tudi kosmičem in drugim živilom, ki vsebujejo igrače, je ideja o prepovedi kinder jajčk, ki jih italijanski Ferrero proizvaja od leta 1972, daleč najbolj razburkala nemško javnost. Ljubitelji čokoladnih jajc in Kinderjevih figuric politikom očitajo, da skušajo otroke oropati majhnih radosti, ti pa trdijo, da metanje igrač in hrane v isti koš ni ravno koristno za poučevanje otrok o uravnoteženem prehranjevanju. Poleg tega naj bi bile igrače, ki so skrite v plastični posodici pod čokoladnim oblivom, premajhne in naj bi zato obstajala verjetnost, da bi jih otroci zamenjali za hrano in jih pojedli ali pa bi se z njimi zadušili. V Ferreru trdijo, da ni nobenih dokazov o nevarnosti čokoladnih jajc, in tudi nemški poslanci svojega predloga doslej še niso podkrepili s statistiko. Res pa je, da je bilo v zadnjih desetletjih dejansko zabeleženih nekaj primerov, ko so otroci potrebovali zdravniško pomoč tudi zato, ker so pojedli del igrače ali so si jo vtaknili v nos, pri čemer je treba dodati, da je šlo pogosto za otroke, mlajše od treh let, čeprav čokoladni izdelek zanje ni primeren.
Kaj pa Slovenija? Zdravstveni inšpektorat RS doslej ni prejel pritožb zoper čokoladni izdelek Kinder Surprise. Veljavna slovenska zakonodaja tudi ne predvideva kakšnih posebnih določb za igrače v živilih; te morajo izpolnjevati le splošne zahteve direktive za igrače, kar v primeru kinder jajčk pomeni, da morajo imeti opozorilo, da so primerna le za otroke nad tremi leti.
Na ravni EU pa je trenutno v postopku predlog nove direktive o varnosti igrač, ki naj bi več pozornosti namenila ne le tveganju, ki ga pomenijo same igrače, temveč tudi nevarnosti zadušitve, do katere bi lahko prišlo ob združitvi igrače in živila. Kot pravijo na inšpektoratu, naj bi nova direktiva določila, da je treba igrače tržiti v embalaži, ki jih loči od živila, kateremu so priložene. Več pozornosti naj bi namenili tudi varnosti same embalaže, obenem pa naj bi prepovedali tiste igrače, ki so tako trdno združene z živili, da je treba pred dostopom do igrače živilo zaužiti. Kinder jajčka so torej pri nas za zdaj še varna pred pregonom. A kot kaže, ne več dolgo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.