Urša Marn

 |  Mladina 33

Obdavčitev nepremičnin

Za kakšno ureditev se pred volitvami zavzemajo politične stranke?

Stanovanja, večno politično vprašanje

Stanovanja, večno politično vprašanje
© Matej Leskovšek

Ob svetovnem dnevu mladih je Mladinski svet Slovenije opozoril na problematiko nedostopnosti stanovanj za mlade. Velika večina mladih si stanovanja ne more kupiti, veliko jih do tridesetega leta ali dlje ostane pri starših ali pa živijo v nestabilnih razmerah v tržnih najemnih stanovanjih. Glavni razlogi za to so previsoke cene stanovanj, visoke cene najemnin, nizki dohodki, zaposlitve za določen čas in brezposelnost mladih ter posledična nezmožnost najemanja kreditov oziroma plačevanja najemnin, pa tudi pomanjkanje pravih najemniških stanovanj.
Dostopnost stanovanj se ni izboljšala niti v zadnjih dveh letih, ko smo bili priča pospešeni gradnji tržnih stanovanj. Ker veliko stanovanj ostaja praznih, cene nakupa in najema pa ostajajo visoke, se zastavlja vprašanje, ali ne bi bilo smiselno uvesti davek na nepremičnine. Mnenja strank so različna. V SD pravijo, da ne sme priti do novih obremenitev za dohodkovno šibkejše skupine, zato se jim zdi ključna zagotovitev sedanjega ali celo nižjega davčnega bremena pri obdavčitvi stanovanjskih enot, v katerih ljudje dejansko prebivajo. V okviru tega nameravajo preučiti ustreznost fiskalne dajatve v obliki nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. »Zavzemamo se za načelo, da edini nosilec obdavčitve ni lastništvo oziroma status lastnika, ampak nepremičnina sama po sebi, s svojo lokacijo, opremljenostjo in kvaliteto.« V LDS se zavzemajo za uvedbo davka na tiste nepremičnine, ki jih ljudje ne potrebujejo za vsakodnevno bivanje, in za davek na nadstandardne nepremičnine. »To pomeni, da bo vsak imel pravico do ene neobdavčene nepremičnine, kjer ima stalno prebivališče, vse ostale nepremičnine pa bi bile obdavčene proporcionalno glede na velikost.« V Zaresu uvedbo davka podpirajo, saj v njem vidijo dragocen instrument prostorske politike, vendar hkrati poudarjajo, da je novi davek lahko le nadomestek za sedanje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča in za davek od premoženja, ki ga danes ne plačuje skoraj nihče. Poleg tega bi morali izvzeti obdavčitev površine do velikosti primernega stanovanja, v katerem davčni zavezanec biva, pa tudi obdavčitev obdelanih kmetijskih zemljišč, hkrati pa bolj obremeniti neželeno rabo nepremičnin in predvsem njihovo nerabo. V Desusu uvedbi davka ne nasprotujejo, poudarjajo pa, da ga je treba uvajati selektivno in progresivno. Tako bi moral lastnik nepremičnine, ki jo uporablja za lastne potrebe, plačevati davek le v višini sedanjega prispevka za uporabo stavbnega zemljišča. Prav tako se davčna obremenitev ne bi smela bistveno povišati tistim, ki nepremičnino oddajo v najem, ustrezno pa bi bilo treba obdavčiti prihodek iz naslova nepremičnine. Za Lipo bi bila sprejemljiva le obdavčitev nepremičnin, ki samevajo, medtem ko bi morala biti stalna prebivališča izvzeta, v SNS bi davek uvedli le za luksuzne in dodatne nepremičnine, v SLS bi ga uvajali previdno in postopno, da ne bi vplival destimulativno, v SDS in NSi pa uvedbi davka na nepremičnine niso naklonjeni, saj se jim z makroekonomskega vidika vsaj za zdaj ne zdi potreben.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.