Terrafolk na državni proslavi

Država jim noče sofinancirati turneje, igrali pa bodo na njeni proslavi?

Terrafolk na Otoku

Terrafolk na Otoku
© Snape Proms

Urad vlade za komuniciranje je razposlal sporočilo o državni proslavi ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki bo to soboto v vasi Grad na Goričkem. Kot piše v njem, se bo med nastopajočimi na odru pojavila glasbena skupina Terrafolk; in to resnično dviguje obrvi. V Mladini smo namreč nedavno poročali o tem, da je ministrstvo za kulturo letos skupini Terrafolk odreklo sofinanciranje turneje po evropskih prestolnicah, češ da njena »glasbena ustvarjalnost ne razkriva najvišjih dosežkov slovenske glasbeno-umetnostne tvornosti«. Umotvori strokovne komisije ministrstva so nadalje ugotavljali, da skupina »ne izdaja kompleksnejših ali inovativnih kompozicijskih struktur ...«, vodja sektorja za promocijo in mednarodno sodelovanje Tanja Orel Šturm pa jih je celo označila za »prevarante«. Spomnimo le še, da je Terrafolk redno nagrajevana glasbena skupina, ki jo finančno podpira celo Evropska komisija. Nazadnje je 1. avgusta svečano odprla enega najprestižnejših festivalov Snape Proms v Veliki Britaniji, pred njo je na oder smel stopiti le princ Charles.
Dejstvo, da bo skupina sedaj nastopila še na naši državni proslavi, je vsekakor spodbudno in priča o tem, da ima nekdo v vsej tej administraciji še posluh za glasbo ter kulturo, če ga že na za to pristojnem ministrstvu nimajo. Vprašanje seveda je, kako je prišlo do uvrstitve skupine Terrafolk na oder na Goričkem. Po 39. členu Sklepa o določitvi protokolarnih pravil državne proslave organizira Koordinacijski odbor za državne proslave. Iz Protokola RS so nam poslali odgovor, da »ministrstvo za kulturo nima neposrednega vpliva na organizacijo proslave ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ima pa to ministrstvo, tako kot nekatera ostala ministrstva, svojega predstavnika v Koordinacijskem odboru«.
Za komentar smo se obrnili še na člana skupine Terrafolk, Danijela Černeta - Mystico, ki o vsem skupaj pravi: »Poklicala nas je režiserka proslave Duša Škof in nam obljubila, da imamo popolno svobodo pri nastopu, zato smo tudi privolili v sodelovanje. Odločili smo se, da bomo ob tej priložnosti zaigrali Mozartovo Bograch alla turca. Gre torej za skladbo avstrijskega komponista, ki jo bomo izvedli na romski način, s čimer želimo povedati, da državne meje nikakor ne bi smele omejevati kulture, ki predstavlja naše skupno evropsko bogastvo. To je naše osnovno prepričanje.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.