Simon Jerič: Teorija taroka

Samozaložba, Borovnica, 2008, 39.50 €

+ + + + +

Teorija taroka ima dva podnaslova, krajšega (Tarok v tri in tarok v štiri) in daljšega (Razumeti tarok in igrati tarok tako, da v vsakem položaju dobite največ možnih točk), kar pa naj vas ne zavede: to je tanka, preprosta in elegantna knjiga, pravzaprav priročnik. Barvni, se razume, kajti tarok je barvni film. Simon Jerič ni kak pretenciozni pisatelj, ki bi nam skušal pričarati umetnost ali pa filozofijo, oh, ali pa zgodovino taroka, ampak igralec taroka, ki taroka noče igrati z bedaki - okej, z igralci, ki taroka ne znajo igrati in ki te le rinejo v brezno. In ko je gledal okrog, je na svoje veliko presenečenje ugotovil, da Slovenija ne premore niti enega priročnika za tarok. Niti enega priročnika, ki bi bedake taroka spreminjal v junake taroka. Niti enega priročnika, ki bi igralcem pojasnil, kako izkoristiti karte, ki jih imaš v rokah. Jerič zato ne pojasnjuje pravil, ampak zakonitosti taroka. »Sama pravila se razlikujejo, kar pa za poznavalce te igre ni tako pomembno. Važno pa je, da poznajo zakonitosti igre, kako najbolje odigrati neko delitev, da osvojijo maksimalno število točk v taki razdelitvi kart.« Trik taroka ni v tem, da vsako partijo zmagaš, saj je to nemogoče - pogosto dobiš karte, s katerimi preprosto ne moreš zmagati, pa četudi si Bobby Fischer taroka. Razen če seveda ne nabašeš na bedaka, toda tarokiranje z bedakom ni noben užitek. Trik taroka je v tem, da čim manj izgubiš, da torej čim bolje izkoristiš karte, pa naj si bodo še tako slabe. Ali natančneje: trik taroka je v tem, da s slabimi kartami odigraš brez napake. Kot pravi Jerič: »Vsakič, ko mi to uspe, se počutim kot zmagovalec, čeprav točke kažejo drugače.« In glede na to, da v Sloveniji tarok igra »tristo do štiristo tisoč ljudi«, bi rekel, da imamo opraviti z bestsellerjem, ki bi utegnil kmalu dobiti nadaljevanje: Velike partije taroka. Prvo, Simon, lahko odigramo zelo hitro: izberi dan, uro, mizo. V štiri. Tarok v tri je za ptiče.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.