Marjan Horvat

 |  Mladina 36  |  Politika

Informacijska vojna proti Al Kaidi

Navodila angleškega protiterorističnega urada prejela tudi BBC

Marca lani so Britanci dobili novo enoto v uradu za boj proti terorizmu, ki se ukvarja z raziskavami, informiranjem in komuniciranjem (RICU) in je sestavni del notranjega ministrstva. Britanski časnik Guardian se je dokopal do dokumenta, ki opredeljuje vlogo in naloge nove enote v boju proti terorizmu. Njena temeljna naloga je »zmanjšanje moči tržne znamke Al Kaide« na globalni ravni, boj proti njej pa »ostaja prioriteta naše protiteroristične kampanje, ki zahteva tudi alkaidistične komunikacijske prijeme«, še piše v dokumentu. Nov način boja mora vključevati tudi spoznanje v javnosti o »zatonu Al Kaide«, saj ta »kombinira dejstvo, fikcijo, čustva, religijo in manipulira z nezadovoljstvom ljudi. Je tudi enostavna, prožna in neskončno prilagodljiva zgodba«.
K tej »postmodernistični« analizi terorističnih groženj so v RICU pripravili posebna navodila v paketih o tem, kako se lotiti in voditi informacijsko vojno zoper Al Kaido. V prvem lahko preberemo, da sta Al Kaido obsodila Sayid Imam al-Šari, znan kot Dr. Fadi, nekdanji vodja Egiptovskega islamskega džihada, in Salman Abu-Awdah, pomemben savdski učenjak, ki je nedavno objavil odprto pismo Osami bin Ladnu, v katerem je cilje Al Kaide označil za nelegitimne in nemoralne. V njem je tudi zapisal, da se skupine, kot so Hamas ali Hezbolah, želijo oddaljiti od Al Kaide. V tistem delu dosjeja, kjer so zapisali, »da je Al Kaida doživela vojaški poraz ...«, pa naročajo, da »to uporabite po premisleku - in se izogibajte trditvam, da Al Kaida ni več grožnja. Ne razglašamo zmage nad Al Kaido. Opozarjamo pa na zmanjševanje podpore«. V napotkih je tudi mnenje direktorja CIE Michaela Haydna, da je bila Al Kaida poražena v Iraku in v Savdski Arabiji, da je v večini sveta »že v obrambni poziciji«, vendar to njegovo izjavo označujejo kot »skrajno pretirano«.
Pravzaprav gre za gradivo, ki je mešanica novinarskih poročil in člankov iz arabskega, bližnjevzhodnega in severnoafriškega tiska, ki poskuša »dokazovati«, da je Al Kaida v zatonu. V njem pa so tudi članki iz New York Timesa, The Observerja, Newsweeka in iz britanskih ter z ameriških spletnih strani. Ob njih je prilepljeno sporočilo RICU, ki pravi, da je bil dosje pripravljen s podporo tiskovnih predstavnikov vlade »o tem, kako najboljše prikrojiti vsebino tega dosjeja posameznim medijem pri predstavljanju informacij. Gre za ločen, nekvalificiran format, ki ga lahko minister ali državni uradnik uporablja pred intervjujem; lahko pa služi tudi kot seznam ljudi, ki jim je vredno zaupati«. A bistvena značilnost tega pristopa v boju z Al Kaido je zmanjševanje njene popularnosti z zavračanjem verodostojnih posameznikov z avtoriteto, posebej religioznih, in seznanjenje ljudi s podrobnostmi zločinov Al Kaide.
V RICU pa so šli še dlje. Zapisali so, da namerava urad v tej komunikacijski vojni »uporabiti tudi zasebni sektor«, in dodali, da so že »pričeli pogajanja z nekaterimi večjimi komunikacijskimi podjetji, da bi nam pomagala oblikovati in vzpostaviti odmevne kampanje v klasičnih medijih, na spletnih straneh, pa tudi v komunikaciji na forumih«. V novinarskih hišah imajo resne pomisleke glede takega ravnanja novega angleškega urada za boj proti terorizmu, še posebej po razkritju, da je vlada v svoj boj proti terorizmu že vključila tudi BBC, ki mu je že izročila dosjeje z navodili.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.