Staš Zgonik

 |  Mladina 36

Posthumna homofobija?

Ločitev slavnega umrlega kardinala od njegovega ljubljenega duhovnika

John Henry Newman

John Henry Newman
© wikipedia.org

Kardinal John Henry Newman je eden najvplivnejših in najznamenitejših pripadnikov angleške rimskokatoliške cerkve v zgodovini. Živel je v 19. stoletju, v RKC pa je, star 45 let, prestopil iz anglikanske cerkve. Znan je po svojih prizadevanjih za zbliževanje obeh cerkva.
Angleška rimskokatoliška cerkev si že dalj časa prizadeva, da bi Vatikan kardinala Newmana razglasil za svetnika, in v kratkem se obeta pomemben korak k temu. Posebna komisija naj bi namreč še ta mesec potrdila, da je bila ozdravitev nekega na smrt bolnega ameriškega duhovnika, ki naj bi na dan Marijinega vnebovzetja leta 2001 molil k Newmanu, čudež. S tem bo izpolnjen pogoj za njegovo beatifikacijo, za razglasitev za blaženega. Do naziva svetnika mu bo tako manjkal le še en »dokazan« čudež.
V okviru priprave na razglasitev je cerkev od ministrstva za pravosodje dobila dovoljenje za izkop posmrtnih ostankov kardinala Newmana. Z majhnega pokopališča v predmestju Birminghama naj bi jih prenesli v za romarje bolj dostopne cerkvene prostore v središču mesta in jih položili v razkošen sarkofag iz zelenega italijanskega marmorja.
A cerkev je pri svojih načrtih naletela na nasprotovanje. Gejevski aktivisti so namreč prepričani, da gre za homofobno dejanje. Zakaj? Zato ker naj bi bil kardinal Newman homoseksualec, katerega izrecna poslednja želja je bila biti pokopan ob dolgoletnem »partnerju«, duhovniku Ambrosu St. Johnu, ob smrti katerega je izjavil, da se počuti, kot bi izgubil ženo. Vatikan naj bi s selitvijo želel zakriti kardinalovo homoseksualnost. Po mnenju gejevskih aktivistov načrti Vatikana kršijo njegovo zadnjo voljo. Prepričani so, da gre za »ropanje groba in skrunitev vere«.
Zagovorniki izkopa na drugi strani zanikajo povezavo z Newmanovo domnevno homoseksualnostjo. Po njihovem gre za normalen del postopka razglasitve za svetnika, ki zapoveduje, da je treba posmrtne ostanke kandidata za svetništvo, če obstajajo, izkopati, pregledati in prenesti v prostor čaščenja, primeren prihodnjemu nazivu. Prav tako pa so prepričani, da Newmanova izjava o »izgubi žene« še ne pomeni, da je bil homoseksualec. Šlo naj bi zgolj za napačno interpretacijo »zelo intenzivnih, strastnih, vendar popolnoma celibatu zavezanih odnosov v viktorijanski dobi«. Paul Chavasse, predstojnik Birminghamske kongregacije in pobudnik razglasitve kardinala Newmana za svetnika, je za časnik Times izrazil prepričanje, da bi bil kardinal kot predan kristjan »prvi, ki bi vztrajal pri upoštevanju navodil Svetega sedeža, in zadnji, ki bi vztrajal, da so njegove poslednje želje nedotakljive«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.