Vanja Pirc

 |  Mladina 36

Žalitev nadrejenih ali utišanje kritikov?

Opomin pred odpovedjo tudi za vodjo aktiva novinarjev na STA

Alenka Paulin

Alenka Paulin
© Borut Peterlin

Osrednji slovenski mediji so v ponedeljek od 19. ure poročali o ugotovitvi finske nacionalne televizije, da naj bi bil med podkupljenimi v aferi Patria tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša, Slovenska tiskovna agencija (STA), ki je pomemben vir informacij za domače in tuje medije, pa je o tem poročala šele v torek ob 0.36. Pozneje so bili bolj ažurni. Objavili so denimo povzetek pogovora z avtorjem obremenilne oddaje, finskim novinarjem Magnusom Berglundom, ki je med drugim povedal, zakaj sklepa, da naj bi podkupnino dobil tudi Janša. Nenavadno pa je, da je STA vest začela s stavkom, ki je že uvodoma zasadil dvom o njegovem poročanju: »Novinar finske nacionalne televizije YLE Magnus Berglund je o političnem ozadju direktorja televizije Mikaela Jungnerja povedal, da je bil ta svetovalec nekdanjega premiera iz vrst finske SDP
Medtem ko se STA sprašuje o domnevnem političnem ozadju direktorja finske televizije, ima sama že več kot eno leto direktorico s političnim ozadjem. Če je bil direktor finske televizije »le« svetovalec nekdanjega premiera, je bila direktorica STA Alenka Paulin pomembna članica trenutno največje vladne stranke, na direktorski položaj pa je lani prišla neposredno iz kabineta premiera Janeza Janše. Medtem ko je finski novinar STA zatrdil, da doslej »še nikoli ni bil izpostavljen političnim pritiskom«, z STA že več kot leto dni prihajajo informacije o spremenjenem načinu poročanja, zlasti o RKC, pa tudi o vladi in njenem predsedniku Janezu Janši.
V zadnjem letu so se zelo zaostrili tudi odnosi med vodstvom in zaposlenimi na STA. Direktorica je izrekla nekaj opominov pred redno odpovedjo delovnega razmerja iz krivdnih razlogov, zadnjega pa je prejšnjo sredo prejel novinar in vodja aktiva novinarjev STA Mihael Šuštaršič, ki je nedavno v Mladini konkretneje kritično ocenil trenutno situacijo na STA. Kot pravi Paulinova, se je za tak ukrep odločila »zaradi kršitve pogodbe o zaposlitvi, ker je z dopisi, naslovljenimi na vse zaposlene, žalil urednika uredništva in vodstvo družbe«.
Po naših informacijah je Šuštaršič opomin dobil, potem ko je urednika notranjepolitične redakcije Uroša Urbanijo opozoril na napake pri poročanju o zadevi Patria; ta mu je ostro odgovoril in odgovor poslal na elektronske naslove vseh STA-jevih sodelavcev, nato pa je tudi Šuštaršič naslednji mejl, novo kritiko na račun uredniškega dela, poslal na naslov vseh sodelavcev. Takšna komunikacija sicer na STA poteka že dlje časa, nenavadno pa je, da je tudi Šuštaršič prejel nekaj elektronskih sporočil z žaljivo vsebino, ki so bili poslani v vednost vsem v uredništvu, a se je direktorica odločila ukrepati le zoper njega.
Šuštaršičev opomin je presenetljiv zlasti zato, ker delovna zakonodaja predstavnike zaposlenih posebej varuje pred sankcijami delodajalcev zaradi izražanja njihovih stališč. Paulinova pravi, da Šuštaršič v konkretnem primeru ne uživa tega varstva, ker mu delodajalec očita kršenje pogodbe o zaposlitvi. Šuštaršič pa je bil v sredo znova izvoljen za predstavnika novinarjev, tudi sicer pa delovna zakonodaja predstavnike delavcev varuje še leto dni po prenehanju funkcije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.