Stanka Prodnik

 |  Mladina 36  |  Kultura

Predvolilni razvedrilni program

Od cirkusa do komornega sprenevedanja

Rosvita Pesek

Rosvita Pesek
© Borut Peterlin

Letos smo predvolilnemu programu kar hvaležni, da nas je rešil izpod narodno-zabavnega terorja in evropofilije. Na sploh je v poplavi predsednikov parlamentarnih strank, ki jih je letos kar devet, kar zabavno opazovati tekmovanje v tem, kdo bo pokal boljše vice in kdo bolj obvlada rast cene mleka in lahkega jogurta v zadnjem letu. Vse za več televizijskih sekund.
A če so na prvem soočenju na Pop TV poskrbeli za bizarno večerno razvedrilo in strankarske veljake zasipali z aktualnimi, a morda že rahlo izpetimi vprašanji, ki se te dni pospešeno rolajo po vseh slovenskih medijih, si na nacionalki soočenje predstavljajo drugače. Seveda, nacionalka in njena Rosvita Pesek sta morali pokazati, da ju dnevne floskule ne zanimajo, kaj šele obskurne vaške govorice, ki jih širi neki barbarski narod s severa, da je naš predsednik vlade vpleten v korupcijski škandal. To pač ne. Peskovo najbolj od vsega zanima, kakšno je stališče Slovenske ljudske stranke do statusa Južne Osetije in Abhazije. Peskovo to zanima tako zelo, da je s tem vprašanjem začela soočenje, kot da smo najmanj ZDA in na robu vojne z Rusijo. Ampak OK, morda bo kdo od prisotnih kdaj zunanji minister in se ga bo stvar posredno dotikala, čeprav ne, da bi imel pri tem kaj besede. Prav tako je doktorica slovenske osamosvojitve od svojih šolarčkov želela izvedeti nekaj pomembnih datumov, kot so to v minulih letih v soočenjih sicer že počeli, zagotovo z namenom, da bi iz politikov delali tepčke. Ampak to v teh dneh res ni težka naloga, še posebej zdaj, ko se je Karl Erjavec specializiral za upokojenski humor, ko vsepovprek našteva, koga vse bo “za ušesa” in kako bo Kresalovo povabil na kavo.
Ampak bolj kot to, da so nam prihranili še eno razpravo o tajkunih in Patrii, je zanimivo to, da smo kar naenkrat pozabili na romsko problematiko, na medijsko zakonodajo, peticijo novinarjev, izbrisane, ukinjanje Kosove komisije in še marsikatero od tem, ki jo skuša Janša te dni pomesti pod preprogo. Nas res tako zanima, ali bodo olimpijci prejemali nekakšne rente in kdo so vzorniki omenjenih politikov? So morda res pričakovali, da bo kdo bleknil Stalin, Tito, Hitler ali Putin? In potem še malo šeškanja po ritki s posnetki živčnih izpadov slovenskih politikov. Na koncu ni bilo več jasno, ali gledamo soočenje ali vzgojni program za discipliniranje slovenske politične smetane.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.