Jose de Villa, Juergen Neubauer: Maximo lider

Založba Učila International, 2008, 26.90 €

+ + +

Fidel Castro, originalni karibski zombi, ultimativni living dead, je ogromno govoril. V svoji dolgi karieri je imel okrog 150.000 govorov. Kar pomeni, da je imel en govor na dan. In ne pozabite, da so bili njegovi govori zelo dolgi, epski, neskončni, le malo krajši od življenja. Njegov radijski govor je nekoč trajal 7 ur. Če je v Združenih narodih govoril manj kot dve uri, so mu bili vsi hvaležni. Toda knjiga Maximo lider, njegova biografija, je presenetljivo kratka - šteje le 250 strani. In za razliko od Fidelovih epskih govorov - in njegovih epskih dejanj - nima epskega zamaha. Še huje, njegove najboljše operacije, finte in twiste odpravi v nekaj stavkih. Vzemite le slovito, razvpito, legendarno izkrcanje v Marielu. Aprila 1980 se je na perujsko ambasado zatekla peščica Kubancev, pri čemer je umrl tudi en kubanski vojak. To je Fidela tako razbesnelo, da je dal izpred perujske ambasade odstraniti kubansko stražo. Napaka! Na ozemlje ambasade se je takoj zateklo še kakih 10.000 Kubancev, prosilcev za azil, toda Peru jim azila ni odobril. Na sceno stopi ameriški predsednik Jimmy Carter, ki se mu Kubanci zasmilijo in ki jih je voljan sprejeti. Okej, »črvi«, dahne Fidel, pa pojdite! In res, ladje, ki pripotujejo s Floride, pristanejo v Marielu in v Ameriko prepeljejo okrog 125.000 Kubancev. Eksodus! No, Carter prepozno pogrunta, da je Fidel na ladje vkrcal tudi 25.000 zapornikov, pretežno kriminalcev in psihopatov. Ergo: Fidel je kriminal izvozil v Ameriko! Kar je bil antologijski nateg, ki pa ga Jose de Villa in Juergen Neubauer odpravita v dvajsetih vrsticah, pri čemer niti ni povesta, zakaj se je Carter »usmilil« vseh tistih Kubancev: ker je bil ravno sredi predvolilne kampanje in ker je hotel kupiti volilne glasove orjaške, zelo vplivne kubanske skupnosti, ki živi na Floridi. Jasno, volitve je potem izgubil.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.