Veljko Njegovan

 |  Mladina 36  |  Kultura  |  Plošča

David Byrne & Brian Eno: Everything That Happens Will Happen Today

2008, everythingthathappens.com

+ + + +

 

Že kar nekaj časa je minilo, odkar sta David Byrne in Brian Eno izdala zdaj že legendarno ploščo My Life In The Bush of Ghosts, ki je v tistem času vpeljala nove smernice v popularno glasbo. Pri tem ne smemo pozabiti, da sta omenjena glasbenika sodelovala že prej: Brian Eno, nekdanji član vizionarskega benda Roxy Music, se je po odhodu iz te skupine posvetil raziskovanju eksperimentalne in ambientalne glasbe, hkrati pa je postal priznan producent. Ravno v tistem času, v drugi polovici sedemdesetih let, je sodeloval s sedanjimi rock velikani Davidom Bowiejem (trilogija Low, Heroes, Lodger) in skupino Talking Heads. Rezultat so bili trije odlični ploščki: More Songs About Buildings And Food, Fear of Music in revolucionarni Remain In Light, na katerem je Eno sodeloval že skorajda kot polnopravni član benda. Logično nadaljevanje se je poglobilo na plošči My Life In The Bush of Ghosts (1981), ki je napovedala popolnoma nove načine ustvarjanja glasbe: uporabo semplov in vključevanje etnoglasbe v moderni glasbeni izraz (čeprav je tovrstne prakse že leta prej raziskovala nemška skupina Can). Sedemindvajset let kasneje sta se nekoliko ostarela glasbena veterana odločila izdati še eno ploščo. Byrne je v tem času zapustil skupino Talking Heads, razvil uspešno solistično kariero, populariziral world music in se poskušal v konceptualni umetnosti, Eno pa je poleg občasnih eksperimentalnih izdaj z obvladovanjem produkcije utrl pot glasbenim velikanom, kot so U2. Zadnji rezultat njegove produkcije je novi album skupine Coldplay. Kaj lahko pričakujemo od vnovičnega sodelovanja nekdanjih glasbenih vizionarjev? Ničesar revolucionarnega, ker se v današnji prenasičeni glasbeni produkciji zagotovo znajde manj mojstrovin, kot se jih je pred tridesetimi leti. A vseeno, Byrnu & Enu je uspelo ustvariti zanimivo zbirko novih pesmi, pri čemer je Eno poskrbel za glasbeno plat, Byrne pa je prispeval vokale in besedila. Če k temu dodamo še, da je album dostopen na spletu v obliki datotek mp3, ugotovimo, da poskušata držati korak s časom. Gre za zbirko navadnih pesmi, ki sta jih sama ustvarjalca poimenovala elektronski gospel, saj se skozi komade čutijo močni vplivi gospela in countryja, ki jih prispeva Byrne s svojim značilnim načinom petja, znanim iz obdobja skupine Talking Heads. Eno ne bi bil to, kar je, če vsaj v nekaj komadih ne bi eksperimentiral. Recimo v I Feel My Stuff ali v komadu Poor Boy. Vsekakor dobrodošel izdelek - navsezadnje gre za veliki comeback dveh glasbenih legend -, ki pa vsebinsko in glasbeno precej spominja na skupino Talking Heads in album Little Creatures.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.