Vanja Pirc

 |  Mladina 38  |  Politika

Časopis pametne Slovenije

Kaj je Domžurnal in kdo so njegovi ustvarjalci?

Mesečnik Domžurnal izhaja v nakladi 12.000 izvodov. Je plačljiv, saj posamezni izvod stane 0,10 evra, kljub temu pa precej izvidov konča v poštnih nabiralnikih.

Mesečnik Domžurnal izhaja v nakladi 12.000 izvodov. Je plačljiv, saj posamezni izvod stane 0,10 evra, kljub temu pa precej izvidov konča v poštnih nabiralnikih.

Med novejšimi mediji, ki so v zadnjem času zbudili zanimanje javnosti, je tudi Domžurnal. Ne gre za Žurnalovo prilogo o domu, temveč za samostojni lokalni mesečnik, ki izhaja na kamniško-domžalskem koncu in ki se opisuje kot »časopis pametne Slovenije in njenih prijateljev«. Čeprav so nekateri Domžurnalovi bralci prepričani, da gre za brezplačnik, to ne drži. Časopis je naprodaj za 0,10 evra, res pa je, da precej promocijskih izvodov razdelijo v poštne nabiralnike kamniško-domžalskih gospodinjstev. Prva številka je v 12.000 izvodih izšla februarja letos, njeni snovalci pa naj bi želeli s tem počastiti slovensko predsedovanje EU.
Domžurnal izdaja podjetje Promoto, njegov 100-odstotni lastnik in zastopnik pa je podjetnik Peter Verbič, nekdanji vrhunski voznik v cestno hitrostnih dirkah in dolgoletni športni funkcionar, ki se je na zadnjih županskih volitvah kot neodvisni kandidat s podporo SDS potegoval za županski položaj v Domžalah, a ni bil uspešen. Na njegovi neodvisni listi je bila v občinski svet izvoljena tudi Katarina Karlovšek, ki je v razvidu medijev vpisana kot odgovorna urednica Domžurnala. Karlovškova je sicer pozneje prestopila v SLS, trenutno pa na listi ljudske stranke kandidira tudi za poslanko.
Kot je razvidno iz kolofona časnika, je dejanski glavni in odgovorni urednik Domžurnala Roman Končar, ki ga najbolj poznamo kot igralca ter scenarista filmov in nadaljevank, kot so Klan, Rabljeva freska in Razjarnikovi. Precej je sodeloval z RTV Slovenija, v medijih pa je odmeval tudi njegov neuspešni poskus, da bi skupaj z nacionalko posnel nadaljevanko o Francetu Prešernu, saj so projektu očitali netransparentnost. Kot kaže, je zaplet že pozabljen, saj Končarjevo podjetje, ki se je iz Timara medtem preimenovalo v Dogodek, z RTV Slovenija trenutno pripravlja mladinski film Vlomilci delajo poleti.
Končar torej ni več le kulturnik in poslovnež, temveč tudi urednik. Nedavno se je udeležil tudi vroče novinarske konference, na kateri se je predsednik vlade Janez Janša prvič odzval na očitke, ki jih je na njegov račun izrekla oddaja finske javne televizije o aferi Patria. Vprašanja so deževala, eno pa je zastavil tudi Končar, ki je uvodoma priznal, da oddaje ni gledal, ga je pa zanimalo, ali Janša bo, kdaj bo in če sploh bo reagiral zoper Milana M. Cvikla, če je ta izrekal laži. Janša mu je odgovoril, da je na njegove izjave, izrečene v oddaji Resnica o Patrii, že odreagiral, in nadaljeval, da njegovi odvetniki še proučujejo, če so v Cviklovih navedbah tudi elementi kaznivega dejanja. SDS je sicer le dan prej na svoji spletni strani objavila mnenja prepoznavnih osebnosti o delu vlade. Objavili so tudi mnenje Romana Končarja, ki je razkril, da je Janezu Janši je v preteklem vladnem mandatu skupaj s sodelavci uspelo uresničiti toliko dobrega, kot prej še nikomur. »In če upoštevam še izredno dobro izpeljan projekt 'Predsedovanje EU-ju', potem resnično nimam problema z odločitvijo, komu zaupati vodenje države tudi v prihodnje,« je končal Končar.
In kako sedanjost in prihodnost vidi Domžurnal? Posveča se lokalnemu dogajanju, tegobam, ki pestijo severno predmestje Ljubljane, verjetno je tudi edini medij, kjer je cela stran posvečena prometni varnosti. Ogromno prostora pa namenja tudi politiki in še zlasti največji vladni stranki. V avgustovski številki so se denimo pogovarjali s poslancem SDS Tomažem Štebetom, pisali so o festivalu seniorjev in seniork SDS, šolski minister Zver, sicer podpredsednik SDS, pa je na eni strani predstavil svoje dosežke. V julijski številki so se sicer res pogovarjali s predsednikom SD Borutom Pahorjem, objavili pa so tudi govor poslanca SDS Roberta Hrovata ob dnevu državnosti in nasvet ministra Zvera v rubriki »Minister za šolstvo svetuje«, naj otroci ne preživijo počitnic pred računalnikom. Še mimogrede, ministrstvo za kulturo je prav v teh dneh tudi uradno predstavilo dobitnike letošnjega medijskega sklada, med projekti, ki bodo dobili državno pomoč, pa je tudi Domžurnal. Njegova rubrika »Bilo je nekoč« bo dobila 17.000 evrov državne pomoči.
Po zagotovilih Petra Verbiča je časopis trajni projekt, ki s predvolilno kampanjo nima nobene zveze.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.