Deja Crnović

 |  Mladina 42

Predsedniški prevozi in rezidenca

Razsipnost ali strogo varovanje?

Za izbiro ustreznih vozil predsednika skrbi urad za varovanje in zaščito

Za izbiro ustreznih vozil predsednika skrbi urad za varovanje in zaščito
© Borut Krajnc

V minulih dneh, ko je vlada za veleposlanika na Dunaju izbrala Dimitrija Rupla, so se nekateri mediji razpisali o domnevni razsipnosti novega predsednika države Danila Türka in njegovega urada. Ta naj bi si blagovolil obnoviti brunarico na Brdu, ki služi kot neuradna nadomestna predsedniška rezidenca, prav tako pa naj bi si privoščil kaprico, da je za prevoze po tujih državah zahteval vozila iz Slovenije.
Znano je, da so se resnejše pobude za predsedniško rezidenco začele maja lani, ko je državni sekretar Aleksander Zorn na več ministrstev poslal dopis, v katerem je pozval, da se poleg spomenika neznanemu junaku uredi tudi problematika predsedniške rezidence in častne straže pred predsedniško palačo. Morda velja omeniti, da je maja lani še prevladovalo mnenje, da bo najverjetnejši novi predsednik države Lojze Peterle.
Po slabem letu Türkovega predsedovanja vprašanje rezidence še ni rešeno. Koča pri petem jezeru v okviru protokolarnega kompleksa Brdo pri Kranju tako delno nadomešča rezidenco. Kot so nam sporočili iz urada predsednika, je pred petimi leti vlada omenjeno brunarico prenesla v upravljanje uradu predsednika republike, v njej je kar nekaj časa preživel tudi Janez Drnovšek. Ker ni bila vzdrževana, so letos naročili adaptacijska dela v vrednosti 38.795 evrov. Predvsem naj bi bilo v brunarici treba zamenjati parket, neuradno naj bi ga precej poškodovala Drnovškova »mala« pasja prijatelja.
Prav tako pa naj bi bil novi predsednik Türk razsipen glede prevoza. Tako je Pop tv poročala, da naj bi morali predsedniku Türku v tujino pripeljati vozila kar iz Slovenije. Vendar pa urad predsednika za potrebe prevoza Danila Türka nima lastnih vozil, temveč za njih skrbi urad za varovanje in zaščito na slovenski policiji, natančneje Oddelek za varovanje predsednika RS, ki tudi odredi vrsto in način predsednikovega prevoza. Kot so nam sporočili iz sektorja za odnose z javnostmi na policiji, je uporaba vozil odvisna od aktivnosti posamezne varovane osebe in drugih okoliščin. »Podatkov o načinu varovanja, konkretnih aktivnostih varovanih oseb in uporabi sredstev pri njihovem varovanju pa zaradi operativno-taktičnih razlogov pri izvajanju postopkov policije ne moremo posredovati,« so še dodali.
Po naših podatkih so na obisku predsednika v Ohridu, Ženevi in Cannesu vozila pripeljali iz Slovenije, ker najem tam ni bil mogoč. Države naj bi imele namreč na voljo le omejeno število primernih vozil. V vseh primerih je Türk sicer potoval kot predstavnik države, vendar v nobenem primeru ni šlo za uradni državni obisk.
Manj težav z najemi pa ima očitno predsednik vlade. Iz vladnega urada za komuniciranje so nam sporočili le, da »v zadnjem letu za potrebe prevoza predsednika vlade Janeza Janše na obiskih v tujini ni bilo pripeljano nobeno posebno vozilo iz Slovenije. Vozila za prevoz predsednika vlade, ki je varovana oseba, so namreč zagotavljali gostitelji«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.