Borut Mekina

 |  Mladina 42

Bi Krkovič prodajal orožje?

Peticija proti strelišču

Pritožba krajanov

Pritožba krajanov

Nedavno je prebivalce vasic Ajbelj in Briga, naselij v občini Kostel na jugovzhodnem robu Goteniške gore, zmotilo streljanje. Izkazalo se je, da je v opuščenem kamnolomu zraslo zasebno strelišče. Ker streljanje ni pojenjalo in ker naj bi se poki slišali vsak dan od maja 2008, so občani obeh naselij županu Kostela poslali peticijo zaradi hrupa in nevarnosti, ki jo strelišče lahko pomeni.
Pod peticijo s prvopodpisanim Robertom Šafaričem se je podpisalo 43 vaščanov. »Poljedelci in živinorejci so ogorčeni nad nenehnim pokanjem. Ob zadnji košnji smo kmetje pospravljali seno v neposredni bližini kamnoloma in strelci tudi takrat niti za trenutek niso prekinili aktivnosti. Le približno 50 metrov smo bili oddaljeni od njih,« so zapisali. Stene kamnoloma naj bi bile obrnjene proti vasi, zaradi česar je odmev še močnejši, zaskrbljeni pa naj bi bili tudi lovci, saj naj bi streljanje vznemirjalo divjad.
Izkazalo se je, da je strelišče v lasti brigadirja Antona Krkoviča. Župan Kostela Valentin Južnič (SLS) nam je dejal, da je v strelišče privolil zaradi razvoja občine. »V teh krajih smo znani po tem, da se nič ne sme in nič ne splača in se ne želimo omejevati. To je športna zadeva, ki je lahko tudi donosna. Tam je gostilna, v bližini pa bo tudi trgovina. Ideja je, da bi se na strelišču preizkušalo orožje, ki bi se lahko tam kupilo,« nam je povedal. Če bo stvar res postala tako donosna, kot mu je dejal Krkovič, nam je še povedal Južnič, bi občina projekt podprla tudi z evropskimi razvojnimi sredstvi. Je pa sam predlagal, da bi streljali le ob določenih terminih, lovska družina pa, da bi streljali le s kratkocevnim orožjem. »V glavnem se strelja s pištolami,« pravi Južnič.
Krkovič, ki je sedaj na šolanju v ZDA, nam je rekel, da si sam ne želi spora z vaščani in da je zadeva zanj sila neprijetna. Zaradi »delikatnosti svojega imena« naj bi se še posebej potrudil, da je pridobil po črki zakona vsa dovoljenja od »A do Ž«. Poleg tega je v projekt vložil ogromno truda in denarja. S posojilom NLB je denimo od občine odkupil zazidljivo zemljišče. »Je pa nepošteno,« pravi, »da smo bili zapeljani tako daleč, sedaj pa nas lahko strese podpis 20 ljudi,« trdi Krkovič, sedaj tudi ustanovitelj Lovskega in strelskega kluba Kapton. Dokler se zadeva ne bo rešila, nam je še dejal, so streljanje na Kočevskem prekinili.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.