Borut Mekina

 |  Mladina 44

Zadnje Janševo darilo družini Petek

Vlada v odhajanju je pomnožila število igralnih salonov v Sloveniji, obubožala državne igralnice in poslabšala zdravstveno stanje odvisnikov od iger

Igralni salon Astraea prinaša sedaj družini Petek precej več dobička kot jim je prej podjetje Klima Petek.

Igralni salon Astraea prinaša sedaj družini Petek precej več dobička kot jim je prej podjetje Klima Petek.
© Boštjan Bensa

Kristijanu Petku se je znova nasmehnila sreča. V torek, 30. septembra, je izvedel za veselo novico. Na eni od zadnjih sej mu je vlada Janeza Janše v odhajanju za pet let podaljšala igralniško koncesijo za salon Astraea, ki ga ima v solastništvu na mejnem prehodu Lipica. A odločitev, ki bo Petku v žep prinesla okrog pol milijona evrov na leto, bo šla po eni strani na račun državnih igralnic, ki vse hitreje tonejo v rdeče številke. Po drugi pa na račun zdravstvenega sistema, ki bo po ocenah novogoriškega zdravstvenega doma v prihodnje moral zagotoviti pol milijona evrov na leto za zdravljenje odvisnosti od iger na srečo. Slednjo med lokalnim prebivalstvom spodbujajo prav takšni majhni saloni, kot je Petkov.
Odločitev, da se Kristijanu Petku podaljša koncesija, je seveda vlada sprejela tajno. O podelitvah, odvzemih ali podaljšanju koncesij vlada ponavadi odloča na seji, s katere lahko potem novinarji poročajo. V tem primeru pa se je generalni sekretar vlade Božo Predalič (tudi on SDS) odločil, da bo sklep sprejel kar vladni gospodarski odbor, ki zaseda ob torkih. Po poslovniku to pomeni, da naj bi šlo za manj pomembno zadevo. Andrej Vizjak, minister za gospodarstvo in predsednik odbora, njegov namestnik Janez Podobnik in finančni minister Andrej Bajuk so dvignili roke ter Petku dobesedno podarili evre.
Igralniška koncesija, še sploh za igralni salon, je namreč predvsem darilo. Vrste so dolge, želi si jo marsikdo. Kdor dobi koncesijo, ki je jamstvo za dobičke, dobi brez težav tudi bančne kredite. A darilo je prejela družina Petek, ki se ni samo približala vladajoči SDS, ampak osebno tudi predsedniku vlade. Oče Stanislav Petek, podpornik in financer SDS, je leta 2006 v mariborskem regionalnem studiu RTVS razlagal, da sta s predsednikom vlade velika prijatelja, »Če je komu od naju dolgčas, se pokličeva ali si pošljeva SMS. Vem, da je tam nekje nekdo, s katerim se dobro razumem.« Tesne vezi so se potrdile, ko je Janša njegovega drugega sina, tedaj 23-letnega Boruta Petka, vzel k sebi v kabinet v službo, kjer je postal njegov osebni tajnik in svetovalec, domnevno za notranjo politiko. Kasneje je Borut presedlal na sedež stranke, kjer je pomagal snovati predvolilno strategijo. Sreča pa se je nasmehnila tudi Kristijanu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.