Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 52  |  Kultura  |  Film

Rokenroler

RocknRolla Guy Ritchie, 2008

zadržan

Trg.
Dobrodošli v Ritchielandiji! Vsi so tam - velika gneča, heh, kot vedno. Manjka le Madonna. Je pa tam, na robu londonskega podzemlja, tipičnega Ritchijevega miljeja, kopica stiliziranih negacij Madonne. No, eno imate že v naslovu: Guy Ritchie, ki ga je zakon z Madonno prelevil v trač, hoče reči, da je rocker, rokenroler, RocknRolla. Da ima rob, jajca, zobe, furijo. Razumete, ne: ni le pop šit. Ni le jet-set snob ali pa le rent-a-žrebec. Zato se je vrnil tja, od koder je prišel - v kaotični cockney-land, v katerem nabiješ šibrovko, stisneš in potem pljuneš. Lahko tudi najprej pljuneš, toda tvegaš, da ti šibrovke potem ne bo uspelo nabiti. Odvisno pač od tega, kaj hočeš biti: karizmatičen ali mrtev? Kajti vedeti moraš, da dvojno tvegaš: ko te v Ritchielandiji ubijejo, izgledaš trapasto. Brez fines. Antiheroično. Kot vic, ki ga vsi takoj pozabijo. Ko tu umreš, definitivno ne izgledaš pametno. Nisi kul. Ne, niso več za med ljudi. One Two (Gerard Butler) je mali londonski gangster, ki hoče izgledati kul in pametno, pa ni - malce je tudi poročen z Madonno, če razumete, kaj hočem reči. One Two ima kompanjona (Tom Hardy & Idris Elba), s katerima ju veže tisto, kar je več kot ljubezen in kar je boljše od hetero seksa - načrt. Jasno, načrt za rop, ki pa spodleti. Lahko bežiš, toda skriti se ne moreš. Na eni strani so ruski mafijci, ki te ubijejo že s tatujem - na drugi strani je mogočni boss (Tom Wilkinson), ki kot ravnatelj kake stare šole kontrolira rob podzemlja, po katerem se giblješ, in ki misli, da je Donald Trump. In tu je še femme fatale (Thandie Newton), ki ljubi eksces, pa zafiksani punker, eks celebrity (Toby Kebbell), ki je v taki krizi, da bi imel lahko svoj tabloid. In vsi hočejo svoj delež - tudi delež od tega, kar ne obstaja. Toda to, kar ne obstaja, je to, kar naredi bučno, energično, pompozno, agresivno gnečo. In ko nastane gneča, nastane trg, ki pa je tako prost in tako dereguliran, da vse presega - in da eksplodira. Ekonomija se preseli v instinkt, trg pa v krizo. In ko trg umre, izgleda tako trapasto kot gangster, ki ve le to, da danes za vse potrebuješ račun.
(štarta 31. decembra)

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.