Borut Mekina

 |  Mladina 5

Primer Blejski otok

Ko vlada ni pri polni zavesti

Blejski otok

Blejski otok
© Denis Sarkić

Okrožna državna tožilka Tamara Gregorčič odgovarja, da na ljubljanskem tožilstvu že zbirajo dokumentacijo v zvezi z Mladinino ovadbo zoper bivšega kulturnega ministra Vaska Simonitija. Sredi januarja so pristojne državne organe, predvsem državno pravobranilstvo, ministrstvo za kulturo in vlado zaprosili za dokumentacijo, povezano s primerom Blejski otok. Dobili so že tudi dopis iz državnega pravobranilstva, s katerim to potrjuje, da je bil sporazum med ministrstvom za kulturo in cerkvijo sklenjen brez njegove vednosti. To sicer ni nezakonito, je pa skrajno nenavadno, še sploh, ker državno pravobranilstvo državo zastopa pred sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu.
Kot je znano, je Simoniti z Župnijo Bled oziroma z ljubljansko nadškofijo sklenil sporazum, s katerim je država cerkvi podarila še vse tri preostale nepremičnine na otoku, otok pa ji je dala zastonj v najem za 45 let. Vse to z izgovorom, češ da gre za poravnavo pred strasbourškim sodiščem. Zaradi tega je Mladina že novembra lani na ljubljansko tožilstvo vložila ovadbo zoper bivšega ministra zaradi zlorabe uradnega položaja. A ne glede na to, kaj se bo z ovadbo zgodilo - ta spornega sporazuma ne bo razveljavila.
Zaradi tega pa teče vzporedno s tistim na tožilstvu že tudi postopek na kulturnem ministrstvu. V katero smer gre, je ministrica za kulturo Majda Širca nakazala v zadnjem intervjuju za Sobotno prilogo Dela. Dejala je, da želijo na ministrstvu postopek »izpeljati tako, da bo RKC ostala lastnica tistega, kar je v dolgem in napornem denacionalizacijskem postopku dobila, ne pa tistega, kar si je naknadno prisvojila z voljo ministra Simonitija oziroma Janeza Janše«. To torej pomeni, da na ministrstvu iščejo najboljši način, kako sporazum razveljaviti, tako da bo Župnija Bled še najprej ostala zgolj lastnica cerkve na otoku.
Ministrstvo za kulturo za zdaj še ne želi razkriti, kako bo rešilo primer Blejski otok. Rešitev pa gre očitno v smeri, da vlada takšnega sporazuma s cerkvijo, v katerem se je zavezala, da ga tudi ne bo izpodbijala, ni sklenila »pri polni zavesti«. Ministrica opozarja, da je sporazum »tehnična vlada« sprejela strogo zaupno, v nasprotju z interesi države, voljo sodišč in celo ustavnega sodišča. Tudi ministrstvo za kulturo je državno pravobranilstvo zaprosilo za mnenje o strokovnih rešitvah. Kakšno je to mnenje, naj bi bilo znano v kratkem.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.