Ko gledališče postane film, dobimo Lajf

Intervju z Vitom Tauferjem, gledališkim režiserjem, ki je posnel svoj prvi celovečerni film Lajf

Vito taufer

Vito taufer
© Sunčan Patrick Stone

Za slovenski film lahko rečemo, da se sooča s težavami že od svojega nastanka. V preteklem stoletju se je veliko polemiziralo o njem, hkrati so se menjavale države, zdaj, ko imamo samostojno državo in institucije, je filmska kultura verjetno na najnižji ravni od osamosvojitve. Kljub temu obstajajo posamezniki, ki še zmeraj verjamejo, da je v dolini
šentflorjanski možno narediti zanimiv film o vsakdanjih rečeh, z vsakdanjimi zgodbami povprečnih ljudi. Dober primer za to je Lajf, prvi celovečerec priznanega gledališkega režiserja Vita Tauferja, v katerem se duhovito dotakne zmeraj zapletenih medsebojnih odnosov, generacijskih prepadov in drugih težav sodobnega slehernika. Zgodba filma je večinoma zgrajena na medsebojnih odnosih - dve najstnici, najstnik, oče in mati se soočajo z univerzalnimi težavami, kot so odraščanje, prve spolne izkušnje in medgeneracijske razlike -, ki jih Taufer, s pomočjo scenarija Tine Kosi, spremeni v zanimiv, duhovit in izrazito realističen splet okoliščin. Film je bil na 11. festivalu slovenskega filma v Portorožu deležen kritik in pohval - češ da je preveč gledališki, da so igralci, ki igrajo najstnike, prestari, kar je zgolj dodaten dokaz tako zelo znane slovenske nevoščljivosti. O vsem tem smo se pogovarjali z Vitom Tauferjem, ki se mu je precej mudilo - pripravljal se je na maturantski ples svoje najstniške hčere.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.