|  Mladina 16  |  Kultura

Bogoslav Kalaš, slikar ...

... o svojem ustvarjanju, ki je trenutno na ogled na razstavi Akti v Galeriji Gregor Podnar v Ljubljani

/media/www/slike.old/mladina/pstriptiz_bpt_8180_b5.jpg

© Borut Peterlin

Umetnik tradicionalist izhaja iz prepričanja, da je podoba zaželena in vredna upodabljanja. To, kar je lepo in skladno, je vzvišeno in zato pravi umetnikov cilj. Korenine takega doživljanja umetnosti segajo nazaj v helenistično klasiko in v humanizem. Vse to, v kar umetnik verjame, skupaj z njegovimi življenjskimi izkušnjami oblikuje njegovo umetniško prepričanje, umetnikov kredo, ki je temelj vsemu, kar naredi. Vse svoje znanje usmeri v nastanek umetnine, ki je njegov končni cilj. Temeljno vprašanje, ki ga vseskozi zaposluje in na katero išče odgovor skozi svojo umetnost, je smisel človeškega bivanja.
Delo sodobnega artista je zanj opravičljivo samo, če ima moralen, socialen ali humanitaren pomen. Zato umetniški izdelek praviloma ni končni cilj njegove kreacije. Narejen je zato, da vzbudi pri opazovalcu občutljivost za dileme sodobne družbe. Sodobni artist se zavzema za politično pravičnost in politično korektnost. Lepota nima enake veljave kot v tradicionalni umetnosti, večinoma sploh ni zaželena. Umetniške avantgarde so razvile estetiko grdega, ki mnogokrat skupaj s patosom služi družbeni kritiki. Sedaj artist ne dela več umetnin, ampak projekte.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.