Kultura  |  Film

Jesenski vrtovi

Jardins en automne, 2006 Otar Iosseliani

Predvolilna kampanja.

Tarantinov Šund je bil sestavljen iz serije predavanj. In kot veste, je bilo eno predavanje o »udobnih tišinah«. John Travolta in Uma Thurman potem demonstrirata nekaj takih »udobnih tišin«. Jesenski vrtovi, ki jih je posnel Otar Iosseliani, gruzijski auteur na začasnem delu v Franciji, so primer filma, ki je sestavljen iz samih »udobnih tišin«, ki kmalu mutirajo v himno nepomembnim trenutkom. Vincent (Séverin Blanchet), francoski minister, ki ga odstavijo, je nenadoma ob vse: ob status, standard, žensko, deluxe stanovanje in življenjski slog. Ne preostane mu drugega, kot da se pomeša med male, anonimne, nepomembne ljudi, deklasirance in skvoterje, med katerimi potem kroži kot dobri, pasivni, skrajno vljudni duh. Včasih obišče svojo mamo, ki jo igra Michel Piccoli. Včasih se postavi na glavo. Včasih povsod vidi kletke. Včasih sreča Otarja Iosselianija. Vse to so kakopak metafore, toda tako težke, da se vprašate: kdo je v resnici ta absurdni mož brez ambicij? Je to populist, ki hlini malega človeka, da bi se vrnil na oblast?
(Kinodvor)

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.