Matej Bogataj

16. 7. 2009

Mladina 28

Kultura  |  Knjiga

Tadej Golob: Svinjske nogice

Založba Litera, zbirka Piramida, Maribor 2009, 231 str., 16,50 €

+ + + +

Barton Fink z Jame

Risar svinjskih stripov se s partnerko in sinom občutljivcem preseli v še eno v nizu najemniških stanovanj, seveda nekje skoraj na podeželju oziroma na mestnem obrobju, kar je še dodatna zagata, saj mu ob deževju ne vžge nobeden od obeh avtov oziroma avtomobilskih podrtij, in je potem s stanovanjem veliko sranje. Skoraj hkrati dobi naročilo za malo bolj drzno, no, opolzko varianto stripa o Martinu Krpanu, Krpanov vs Brdavsov tič in narajcane cesarične in ves dvor, takšne stvari. Potem se začne dogajati, skoraj apokaliptično; invazija žab, sparjenih in jahajočih druga drugo kljub jeseni, fekalna pumpa, izsuševanje fasade s strašnim aparatom, prijatelj pride po odrezano šibrovko, ki jo ima ob skrivnostni vrečki v edinem amuletu in fetišu, mizi. Stripar začne risati z džojntom, potem pa beza iz podnih fug kokain, ki ga je raztresel med napadom ustvarjalnosti, dokler zadeve ne zakoplje, sam pred sabo, seveda, in spet odkoplje in tako naprej. Kokain pripada prijatelju z odrezano šibrovko. Zgodba tako dobiva vse bolj zapletene obrate, kreativnost se v pospešenem tempu sprevrača proti norosti, poba že prej zelo slabo kroti svojo jezo, v njegovem pospešenem svetu je tudi nekaj kolateralnih žrtev, partnerica in otrok in partnerstvo so recimo že med njimi, in konec je prav streznitven. Pride parkelj, in to prav svinjski, čeprav je sam naslov romana posvečen vajeništvu v tetoviranju, ki ga prakticira na ustreznejših kožah, kot je človeška, in morda je ravno finesam in podrobnostim s tega študija posvečeno malo preveč prostora.

tadej Golob

tadej Golob
© Jaka Adamič / Dnevnik


Golob ima sicer dober občutek za suspenz, zna zavirati in se sukljati na detajlih takrat, ko najbolj vleče, zna pospešiti, kadar se material nakopiči; zgodba se razvija kot količenje teritorija po tistem, ko jo je neka informacija, neki del zgodbe preobrnil in odskočil od pričakovanega. Pri tem je bolj kot naracija pomembno kopičenje, ki kaže sam ustroj glavnega lika, zadeva je pisana prvoosebno, gre pa za nekoga, ki ves čas pomalem pizdi čez vse, čez hrup in bivališča in sploh vse, kar ga moti pri njegovem ustvarjanju, in so potem nagli izbruhi nekontrolirane jeze in nasilja nekako pričakovani, ob tem pa zna dovolj spretno opisovati vsakdanjik (pre)mladih staršev v težavnem finančnem položaju. Svinjske nogice so napisane z dovolj pretiravanja in ironije, pripovedna lega pa omogoča živahen, žmohten jezik, ki se ponekod dovolj dobro približuje simulaciji pogovornega, tudi sama naracija sledi asociacijam in zarisuje pred nami niz dovolj zanimivih epizod o poslanstvu in stranpoteh kreativnosti.

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.