Jure Aleksič

 |  Mladina 29  |  Kultura

Znova v sedlu

Mojca Mavec spet navihano kuka Čez planke

Mojca Mavec, voditeljica ponovno oživljene oddaje Čez planke

Mojca Mavec, voditeljica ponovno oživljene oddaje Čez planke
© Žiga Culiberg

Mojca Mavec je spet v sedlu. Kako bizarno - čeprav po naših higienskih kriterijih žal najbrž niti ne. Zgodovinski spomin je na TVS očitno rezerviran samo še za kosti, ‘par let nazaj’ pa kot da ne obstaja.
Spomnim se, da je s svojim čebljajočim subvencioniranim turizmom na nacionalki marsikoga pošteno motila že pred afero Mavec. Mene recimo ni. Res je, dobro si je zrihtala - pa kaj? Dejansko ne gre za to, da dotična za slovenske razmere ne bi bila povsem spodobna TV-persona - pravzaprav se mi je po osebnem dometu vedno zdela precej nad raznimi okronanimi mediokritetami tipa Hofer ali Sešek. Stvar je v tem, da sta integriteta in poštenost kljub vsemu prvo, kar od poročevalca-zabavljača moramo terjati. Stvar je v tem, da nam vsakodnevno medijsko pičo že itak vse prepogosto servirajo lažnivci in plagiatorji, zdaj pa nam jo bodo očitno mirno še izpričani lažnivci in plagiatorji.
“Pa saj lahko vendar vsak naredi napako,” bo pogrknila kaka nežna spravljiva duša. “A zdaj naj pa do konca življenja plačuje zanjo?” In odgovor je: v bistvu ja. Če gre za tako grozljivo ‘napako’, kot je brezsramno plagiatorstvo cele kolumne, in če gre za tako pomembno funkcijo, kot je ustvarjanje javne zavesti, potem odgovor preprosto mora biti: v bistvu ja. In krokodilje solze naj bodo raje rezervirane za kako delavko IUV-ja. Podjetna Mojca ima glede na svoj pristop tudi v najslabšem primeru najbrž še vedno možnost sijajne kariere v PR-ju ali marketingu, zelo učinkovito pa bi verjetno znala povezovati tudi kak strankarski tabor.
Če bi se z njeno kredibilnostjo spravila kockati kaka zasebna TV-postaja, potem niti ne bi bilo tako problematično - nikakor pa za naš že itak naropani davkoplačevalski denar. Kritizirati programsko politiko gnilega mastodonta s Kolodvorske je danes seveda že tako samo po sebi umevno in deplasirano početje, kot če bi se človek resno spravil kritizirati kak virus ali pa če bi napisal dolgo disertacijo o tem, da so besedila na zadnjem Wernerjevem albumu nekoliko butasta. A to, da je Mojca Mavec spet v sedlu - e, to je pa najbrž katastrofa celo po kriterijih slovenske nacionalke. Komurkoli to omenim, se prime za glavo. Kako tvorno naša draga javna televizija sodeluje pri reprodukciji družbe, v kateri nihče nikoli ne odstopi, kjer se nikomur nikoli nič ne zgodi in kjer se je treba samo nekaj malega posuti s pepelom ter v kamero kot čisti bonus zamomljati par sofizmov, potem je pa že itak počasi na vrsti naslednja afera.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.