Jure Trampuš

 |  Mladina 34

Ustavimo Spomenko!

Kako je Spomenka Hribar postala sodelavka Udbe in podpornica totalitarizmov

Pogumne, ko si drugi niso upali: Vesna Teržan, Alenka Puhar in Spomenka Hribar so se 17. junija 1988 odpravile h generalu Višnjiću, poveljniku ljubljanskega armadnega območja, da bi dosegle izpustitev Janeza Janše, Davida Tasića in Ivana Borštnerja iz vojaškega zapora.

Pogumne, ko si drugi niso upali: Vesna Teržan, Alenka Puhar in Spomenka Hribar so se 17. junija 1988 odpravile h generalu Višnjiću, poveljniku ljubljanskega armadnega območja, da bi dosegle izpustitev Janeza Janše, Davida Tasića in Ivana Borštnerja iz vojaškega zapora.
© Tone Stojko

Najaktivnejši politični podmladek, kakor sami sebi pravijo v Mladi Sloveniji, mlajši sestri neparlamentarne Nove Slovenije, je v javnost poslal izjavo, v kateri so se spravili nad Spomenko Hribar. Izjava marginalne mlade politične grupacije bi bila načeloma banalna, del obrobnega političnega dogajanja, če ne bi razkrivala tistega, kar mislijo starejši politiki. V politiki je namreč podobno kot drugje, mladi kričijo, kar starši šepetajo, in tudi podmladki političnih strank javno delajo, kar njihovi starejši, domnevno bolj zreli politični vzorniki raje ne povejo na glas. Ali pa povejo po ovinkih, prek svojih podmladkov.
Mlada Slovenija je v izjavi za javnost zapisala, da je bila Spomenka Hribar nekoč sodelavka SDV, po domače Udbe. Da jo je strah pred odkrivanjem resnice o totalitarističnem sistemu in zločinih, »ki so jih njeni partijski tovariši pridno zakrivali in s katerimi je kot komunistka (članica KP je postala pri 18 letih) tesno sodelovala«. In da se, ker ima pomisleke o vsebini evropske resolucije o obsodbi totalitarizmov, počuti ogroženo. »Gospa Hribar se odziva na ukaze svojih nadrejenih, seveda, ko se le-ti počutijo ogrožene. Ko je ogroženo njihovo bistvo - pridobitve komunistične revolucije in oblast.« Logika je preprosta: Spomenka Hribar naj bi bila nekoč sodelavka Udbe in tudi zato se danes ne strinja z desno, za nekatere edino resnično interpretacijo zgodovine druge svetovne vojne in dogajanj po njej. Mimogrede, podmladek je prav po nemarnem v naslovu sporočila za javnost zapisal: »Spomenka Diklić - poročena Hribar«, in dodal, da je bila rojena v Beogradu. Kot da bi srbski priimek očeta Hribarjeve in rojstni kraj vnaprej dokazovala, da je ta gospa a priori sumljiva.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.