Deja Crnović

 |  Mladina 35

Mlekomat - upor kmetov

Kmetje težave zaradi nizkih odkupnih cen mleka rešujejo z neposrednim trženjem

Mlekomat

Mlekomat
© Arhiv Mladine

Prvi mlekomat so aprila postavili v Medvodah, zadnje tedne so mlekomati zrasli še na ljubljanski tržnici, v Velenju, Novem mestu, na Bledu, v Lescah, v prihodnjih dneh bosta postavljena v Radovljici in na Jesenicah, čez kak mesec pa še v Kranju. Gre za zamisel, ki so jo slovenski kmetje dobili pri italijanskih in francoskih kmetih, saj ti mleko, namesto da bi ga po nizkih cenah prodajali mlekarnam in drugim večjim proizvajalcem, prodajajo kupcem brez posrednikov, prek za to izdelanih mlekomatov. Cena litra mleka je v slovenskih mlekomatih en evro, za embalažo pa morajo kupci poskrbeti sami; najpogosteje lahko steklenice kupijo v neposredni bližini avtomata.
Liter mleka v trgovini sicer dobite tudi za manj kot evro, vendar je mleko v mlekomatih surovo, vedno sveže, predvsem pa kmet zanj dobi več, kot če bi ga prodal mlekarnam ali pa celo v Italijo, kamor ga slovenski kmetje izvažajo zaradi nekoliko višjih odkupnih cen. Kmet Jože Mulej, ki te dni postavlja mlekomate po Gorenjskem, je povedal, da kadar mleko proda podjetju Mlekop, ki ga nato vozi v Ljubljanske mlekarne in Italijo, dobi približno 22 centov za liter. Iz mlekomata na Bledu se pet odstotkov, torej pet centov od prodanega litra mleka, nameni Društvu Sožitje Radovljica, Bled in Bohinj, drugo pa dobi kmet. Mulej pravi, da ob upoštevanju stroškov prevoza in druge infrastrukture za liter mleka dobi približno 60 centov, torej bistveno več, kot če bi ga prodal velikim predelovalcem mleka. Ker mlekomat stane 20.000 evrov, bo investicija povrnjena v treh letih, če bo vsak dan prodal 70 litrov. Na blejskem mlekomatu je zaradi velikega zanimanja prodaja tudi večja, včasih 90 litrov na dan, in dokler bo prodal več kot 65 litrov na dan, se mlekomati izplačajo, pravi Mulej in poudarja, da je mleko v mlekomatu boljše tudi za kupce, saj je zgolj ohlajeno in filtrirano. Mlekomat skrbi za pravo temperaturo in količino mleka; če se temperatura v mlekomatu dvigne nad štiri stopinje Celzija, se avtomat samodejno ustavi in prodaja ni mogoča, ko pa začne mleka primanjkovati, je kmet s SMS-sporočilom obveščen, da bi bilo dobro napolniti sod v mlekomatu. Maks Vrečko, avtor knjige o uspešnem trženju kmetij, pravi, da bi sodeč po izkušnjah iz tujine v Sloveniji v naslednjih dveh letih lahko zraslo vsaj 100 mlekomatov, samo v Ljubljani pa bi jih glede na število prebivalcev potrebovali približno 15.
Proti posrednikom se kmetje borijo tudi s spletno tržnico sveze.si, na kateri bo kmalu mogoče preveriti, kje je najbližja kmetija, kjer uporabnik lahko kupi želene pridelke. Vsekakor prefinjen način upora.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.