Kultura

Ekipa spletne nadaljevanke Prepisani

Projekt po scenariju Jonasa Žnidaršiča in v režiji Klemna Dvornika nastaja v koprodukciji Vesti, Filmservisa in Nuframe. Za radovedne je spodaj nekaj vrstic iz scenarija.

Mladina 10  |  11. 3. 2010

/media/www/slike.old/mladina/pstriptiz10prepisanib5.jpg

© Borut Peterlin

KABINET PREDSEDNIKA. DAN. PREDSEDNIK: “Pepca? Pepca Kardelj?” URADNIK: “Dosje je označen s šesto stopnjo, se beleži avtomatično. Danes zjutraj je forenzik Kvaternik iz oddelka Šiška dostopal do direktorija. Ne vemo, kaj je iskal.” PREDSEDNIK: “O Pepci Kardelj?” URADNIK: (Bere.) “Pepca Kardelj, slovenska komunistka, partizanka, častnica in prvoborka, rojena leta 1914 v Zadobrovi ... Med vojno je dve leti preživela v zaporu. Poročena je bila z Edvardom Kardeljem ... 15. aprila 1990 je izvršila samomor z obešenjem.” PREDSEDNIK: (Brska po papirjih.) “Kje imaš ta zapisnik?” URADNIK: “To je iz Wikipedije. Nč kej dost ne piše.” PREDSEDNIK: “Iz Wikipedije? Drugega nimaš?” URADNIK: “Ravnokar sem zvedu.” (Vzkipi.) “Pa porka madona no, Marjan! Mi smo predsedstvo samostojne republike Slovenije! Kako si predstavljaš, da bomo držali korak z Evropo v enaindvajsetem stoletju, če podatke zajemamo iz jebene Wikipedije kot kakšna Bolgarija ali Albanija!” URADNIK: “Gospod predsednik ...” PREDSEDNIK: “Kaj pa Google? Zakaj moram jaz guglat namest tebe? Si pogledal kaj na Yahoo, Bing? Ne mi razlagat, da ni nič na Najdi.si!” URADNIK: “Sej pravm, zdele sem zvedu.”

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.