Deja Crnović

 |  Mladina 19

Podjetni zgodovinar

Mitja Ferenc je za sondiranje in evidentiranje grobišč zaslužil 90.000 evrov

Ferenc na terenu

Ferenc na terenu
© MarkoPigac

Izredni profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani in zmagovalec Slovenske popevke 2009 Mitja Ferenc že nekaj časa opozarja, da so se dela v Hudi Jami, kjer so odkrili množično grobišče iz časa po drugi svetovni vojni, lani ustavila. Opozarja, da od maja lani ni več evidentiranja in sondiranja, ni geodetskih odmer sondiranih grobišč, poleg tega se ne upoštevajo več strokovni standardi, ki so bili sprejeti s sklepi komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč. Državni proračun naj za letos in prihodnje leto tudi ne bi namenjal denarja za ureditev rova Barbara in kostnice na Teharjah. Po Ferenčevem mnenju je jasno, da primanjkuje politične volje.
Čeprav so novembra lani na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve že zavrnili Ferenčeve obtožbe, saj naj bi bili leta 2010 v te namene vendarle odmerili 258.000,50 evra, 550.566 evrov pa za vzdrževanje grobov v Sloveniji (tudi za ureditev rova Barbara v Hudi Jami pri Laškem), je v državnem zboru poslansko vprašanje o tem postavil še France Cukjati. Cukjati v poslanskem vprašanju navaja Ferenca in sprašuje vlado, kdo ovira nadaljnje odkrivanje »sledov največjih zločinov v zgodovini slovenskega naroda«. Vlada seveda odgovarja, da noben državni organ ne ovira odkrivanja prikritih grobišč, in poudarja, da si ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, policija in druge pristojne institucije zelo prizadevajo, da bi se ta vprašanja čim prej razjasnila.
Kaj se je zgodilo maja lani, v času, ki ga omenja Ferenc? Iztekli sta se mu avtorski pogodbi, po katerih je za odkrivanje in sondiranje prikritih grobišč od države prejemal avtorski honorar. Po avtorski pogodbi za evidentiranje prikritih grobišč je iskal prikrita grobišča, ugotavljal njihovo lokacijo, število žrtev, njihovo narodnost, status in druge okoliščine, povezane z žrtvami, ki so v teh grobiščih pokopane, so sporočili z ministrstva za delo. V sodelovanju z ministrstvom za kulturo je navedene podatke vnašal v evidenco prikritih grobišč, kjer je bilo do izteka njegovih pogodb vpisanih 594 prikritih grobišč. Po drugi pogodbi je vodil akcijo sondiranja prikritih grobišč, v kateri se je z izkopi sond ugotavljalo, ali so bili v prikritih grobiščih resnično posmrtni ostanki žrtev vojne ali revolucije.
Vendar pa Ferenčeve storitve niso bile poceni. V povprečju je med letoma 2003 in 2009 prejemal po 1600 evrov neto mesečnega avtorskega honorarja. Po vladnih podatkih je Ferenc v času trajanja pogodb prejel približno 90.000 evrov državnega denarja. Kot so povedali na MDDSZ, pa po 31. maju lani skladno z vladno politiko, po kateri so državni organi dolžni sami opraviti naloge, za katere so pristojni, niso sklenili nobene avtorske pogodbe v zvezi s prikritimi grobišči, vse naloge pa izvaja ministrstvo, ki je po zakonu pristojno za varstvo vojnih grobišč. Za tehnična dela ministrstvo izvajalce pridobiva prek razpisov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.