Oropali so nas!

Zakaj se ameriška desnica tako boji nogometa in zakaj v svetovnem prvenstvu vidi zaroto proti Ameriki

Američani imajo vedno težave z malimi nacijami. Spomnite se le Vietnama. Ali pa Afganistana. Američani teh malih nacij ne morejo premagati. In vedno tudi najdejo razlog, zakaj ne morejo zmagati. Ali bolje rečeno: vedno rečejo, da so dobili nož v hrbet. Vzemite le Vietnam: ameriški vojaki v Vietnamu niso zmagali, ker so jih doma, v Ameriki, izdali ameriški mirovniki in liberalci, ki so prirejali protivojne demonstracije in jih razglašali za vojne zločince. Medtem ko so se oni borili v Vietnamu, so jih doma minirali. Vietnamsko vojno je Amerika izgubila doma, v Ameriki. Vsaj tako so rekli. Pravzaprav so to sneli z jezika Rambu, slovitemu vietnamskemu veteranu, ki je rekel: V Vietnamu nam niso pustili zmagati! Kar nas pripelje v Južno Afriko, na svetovno prvenstvo, kjer Američanom spet ni uspelo premagati male nacije, tokrat Slovenije. Spet jim niso pustili zmagati. Spet so dobili nož v hrbet. Ameriški mediji so vreščali: »Ukradli so nas!« »Oropali so nas!« Kdo jih je ukradel in oropal? Slovenija? Ne, pač pa malijski sodnik Koman Coulibaly, ki da je v 85. minuti razveljavil ameriški gol. Ergo: Američani so vpili - Mali nas je oropal! Za začetek - je kaj bolj smešnega in norega od krika, da je ena izmed najrevnejših držav na svetu oropala najbogatejšo in najbolj imperialistično državo na svetu? In dalje, v Johannesburgu se je tisto noč zgodilo veliko večjih ropov - in da ne omenjamo, kaj vse se je medtem dogajalo v Iraku. Oh, in v Afganistanu.
Ameriški mediji so zagotavljali, da bi vsak drug sodnik tisti ameriški gol priznal, tako da bi potem Amerika na koncu zmagala. Šur, in vsak drug sodnik bi že prej izključil enega ali dva ameriška igralca, tako da bi potem Slovenija na koncu gladko zmagala. Američanom se je zgodilo nekaj zelo čudnega - padli so v paralelni svet, v cono somraka. Ali natančneje: padli so v svet nogometa, v svet mednarodnega prava, kjer odločajo mednarodni arbitri - in odločitve mednarodnih arbitrov potem veljajo. Kot se reče: sodnikova je zadnja! Ne, Američani v tem svetu nogometa nimajo pravice veta. Resolucije se morajo tu spoštovati. Če resolucije mednarodnega arbitra ne spoštuješ, te izključijo. Pika. Še več, malijski sodnik je pri svoji odločitvi upošteval načelo pravičnosti - ex aequo et bono. Ker prej ni izključil enega ali dveh Američanov, jim je kasneje razveljavil gol. Kar ni bilo le pravično, ampak tudi logično.
Američani so takoj oznanili, da so bili žrtev zarote in antiamerikanizma. Logično. Toda ko so - recimo na desničarskem TV-kanalu FoxNews - kazali, kako je prišlo do te zarote, so zamrznili sliko malijskega sodnika Coulibalyja, rekoč: Glejte, to je on! On nas je oropal! Asociacija, ki so jo vsiljevali publiki, je bila na dlani: glejte, Coulibaly je kot Obama! Oba sta črna! Oba sta Afričana! Coulibaly je storil to, kar počne Obama - okradel nas je! Oropal! Uničuje nas! Ne mara nas! Nekaj ima proti nam! Zaradi Obame ne bomo zmagali v Afganistanu! Ne bo nam pustil zmagati! Ker je protiameriški! Tako kot Coulibaly! Ironija je v tem, da morate to razumeti dobesedno. Kajti ameriškim nogometašem se je v resnici zgodil Vietnam, in sicer v že prej omenjenem smislu: dobili so nož v hrbet - doma, v Ameriki! Razlika je le v tem, da jim noža v hrbet ni zabila levica, ampak desnica.
Ameriška desnica, ki Obamo že vse od predsedniških volitev razglaša za neameriškega in protiameriškega, za prikritega muslimana in »mandžurskega« oz. »kenijskega« kandidata, je pred svetovnim prvenstvom sprožila frontalno ideološko ofenzivo proti nogometu, alias soccerju, ki da je neameriški in celo protiameriški šport, potemtakem nekaj povsem tujega, zarotniškega, kužnega in nepatriotskega - hja, socialističnega. Nogomet je orožje, s katerim skušajo indoktrinirati Američane, orožje, s katerim skušajo Američane potujčiti in deamerikanizirati, orožje, s katerim skušajo v Ameriko pripeljati socializem. Desnica je tu kakopak zaigrala na staro zgodbo o tem, da so Američani alergični na nogomet, da ga ne razumejo in da ga nočejo sprejeti, pa tudi na večno polemiko o tem, ali je nogomet ameriški ali neameriški šport.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.