Borut Mekina

 |  Mladina 39

Smrtno nevarne patrie?

Kazenski postopek zaradi prevzema oklepnikov

Oklepnik z luknjastim oklepom

Oklepnik z luknjastim oklepom
© Borut Peterlin

Ob odhodu 90 slovenskih vojakov v Afganistan, kjer bodo prevzemali tudi bojne naloge, so imeli vladni predstavniki usta polna pokroviteljskih fraz o tem, kako domovino skrbi za njihovo varnost. »Po mojih zagotovilih odhajate v Afganistan z opremo, ki omogoča ustrezno raven zaščite,« je denimo zatrdil predsednik vlade Borut Pahor pred postrojenimi vojaki. Da je najpomembnejša ravno njihova varnost, je večkrat ponovila tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.
Toda preiskovalni organi imajo o prevzetih osemkolesnikih malce drugačno mnenje. Na vrhovnem državnem tožilstvu so potrdili informacijo, da v zadevi Patria teče še en kazenski postopek - poleg tistega, ki se nanaša na podkupovanje. In sicer postopek zaradi prevzema patrij, ki naj ne bi ustrezale standardom. Tudi ta postopek menda vodi višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar, sicer bolj znana po obtožnem predlogu, ki ga je vložila zoper Janeza Janšo in še štiri druge obdolžene.
Podrobnosti o nekakovosti prevzetih vozil seveda niso znane, pa tudi če bi bile, jih zaradi varnosti slovenskih vojakov, ki gredo z njimi v Afganistan, ne bi bilo modro objavljati. Tudi obramboslovec dr. Klemen Grošelj nedavno ni hotel biti preveč natančen, je pa opozoril, da imajo slovenske patrie »prenizko oklepno zaščito, da bi lahko vzdržale zasedo«, in še nekatere druge težave, kot denimo smrtonosna zadnja vrata, ki jih talibanski ročni raketometi zlahka uničijo.
Na obrambnem ministrstvu za predkazenski postopek še ne vedo, odgovorili so, da naj bi doslej prevzeta vozila izpolnjevala »standarde kakovosti za to vrsto opreme«, vse začetne težave pa naj bi ministrstvo reševalo na podlagi pogodbenih določil o garanciji. »V dosedanji uporabi ni bilo zaznanih večjih ali resnejših pomanjkljivosti na vozilih,« so odgovorili z ministrstva. Toda ali je obrambno ministrstvo kdaj sploh testiralo protioklepno zaščito dobavljenih vozil, da lahko trdi kaj takšnega?
Znano je, da so bile prve patrie dobavljene z rabljenimi motorji, menjalniki, pa tudi z rabljenimi oborožitvenimi sistemi in termičnimi kamerami. Zaradi vseh mahinacij pri naročanju je obrambno ministrstvo nazadnje naročilo tudi komplet »invalidnih« vozil z majhno ognjeno močjo. Patria prav tako pri preskušanju protiminske zaščite, ki jo je na oklepnikih opravljala v Južni Afriki, ni upoštevala Natovih standardov. To bi torej lahko pomenilo celo, da oklep naših vozil ni odporen niti proti izstrelkom mitraljeza kalibra 7,62, če seveda krogle priletijo pod pravim kotom.
»Slovenija bo, kolikor lahko, poskrbela, da bodo vsi slovenski pripadniki zaščiteni in da se bodo vsi vrnili živi in zdravi,« je premier zatrdil vojakom. Ali ve, da je podobno pred leti zagotavljal tudi njegov kolega Tony Blair? Do sedaj je v Afganistanu umrlo 323 vojakov, več kot 1400 pa jih je bilo ranjenih.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.