Zoran Savin

9. festival Linux

Društvo uporabnikov Linuxa Slovenije - LUGOS in Dijaški dom Tabor, Ljubljana bosta v soboto, 06.07.2002, organizirala že 9. festival Linuxa.

Društvo LUGOS je neprofitna organizacija, ki deluje že od leta 1995, od leta 1997 pa je tudi uradno registrirana kot društvo. Kot že samo ime pove, gre za društvo, ki združuje uporabnike operacijskega sistema Linux in šteje že preko 700 članov.

Linux je računalniški operacijski sistem, ki je za razliko od večine ostalih operacijskih sistemov (Windows, MacOS...) brezplačen in prosto dostopen v internetu. Druga velika prednost Linuxa pa je možnost, da vsak posameznik lahko prispeva k razvoju Linuxa ali njegovih programov, zato je ekipa razvijalcev, ki so hkrati tudi uporabniki, ogromna in razšijena po vsem svetu ter povezana preko interneta.

Društvo si zato prizadeva, da bi v okviru Slovenije, pa tudi v kontaktih s sosednjimi državami, povezalo uporabnike, da si izmenjajo izkušnje in si medsebojno pomagajo. Združevanje pa omogoča tudi večje projekte, ki jih je društvo izvedlo v preteklosti, nekateri pa še vedno tečejo. Nekatere izmed njih podpira tudi Ministrstvo za informacijsko družbo v svojih prizadevanjih podpiranja projektov odprte kode.

Tako moramo predvsem omeniti projekte prilagajanja programske opreme in dokumentacije: prevajanje oz. slovenjenje, prilagoditev tipkovnice in pisav, vključitev slovenskih črkovalnikov. Najbolj kompleksno in zahtevno delo je bilo gotovo prevajanje namizja KDE, ki je v različici 3.0 prevedeno skoraj v celoti.

Društvo poleg teh projektov organizira tudi festivale Linuxa, kjer je mogoče slišati predavanja s področja Linuxa, namestiti operacijski sistem pod vodstvom predavatelja in si ogledati, kako Linux deluje v praksi. Prav tako je mogoče komisijsko kupiti ali prodati rabljeno računalniško opremo in kupiti CDje z distribucijami Linuxa po sindikalnih cenah.

Tokratni 9. festival Linuxa (Linux Fest 9 ali LiFe9) je celodnevna prireditev, ki bo potekala v Dijaškem domu Tabor, Vidovdanska 7, Ljubljana (vhod s Kotnikove ulice). Pričel se bo v soboto 06.07.2002 ob 9.00 in zaključil ob 18.00.

Program:

09.00 Odprejo se vrata Dijaškega doma Tabor

Dvorana: 10.00 Otvoritev 9. festivala Linuxa 11.00 Začetek predavanj: 11.00 Robert Ludvik: OpenOffice.org 13.00 Marko Samastur in Jure Koren: Dinamične spletne strani kot lego kocke: PyORTAL 14.00 Damir Horvat: ICMP 15.00 Jure Koren: IPsec

18.00 Zaključek prireditve

Učilnica za namestitev: 10.00 Prednamestitvena delavnica

Obiskovalci, ki že imajo nameščen Linux, pa jim kakšna malenkost ne deluje, naj prinesejo svoje računalnike, da bodo ob pomoči naših strokovnjakov odpravljene vse ovire pri učinkoviti uporabi Linuxa.

11.00 Začetek namestitvene delavnice pod vodstvom Aleša Koširja

Obiskovalci, ki bodo prišli na namestitveno delavnico z računalniki, na ketere bo nameščen Linux, naj prinesejo celotno konfiguracijo, da ne bo kasneje težav z napačnimi miškami, monitorji itd. Po možnosti naj prinesejo tudi razdelilce za elektriko.

Učilnica za Linux Show: 09.00 - 18.00 Prosti Linux Show

Obiskovalci naj prinesejo svoje računalnike na Linux Show, kjer bodo lahko pokazali ostalim obiskovalcem, kako oni s svojim Linuxom živijo v učinkovitem sožitju. Možnost igranja omrežnih iger - Lan Party (mrežne kartice zaželjene). Po možnosti naj prinesejo tudi razdelilce za elektriko in mrežne hube ali switche.

Dvorišče: 09.00 - 17.00 Komisijska prodaja rabljene računalniške opreme

Rabljeno opremo bodo obiskovalci lahko oddali našim strokovnjakom, ki jo bodo preizkusili in ocenili ter določili ceno. Prodati bo možno vso še tako staro opremo, ki se valjajo po kleteh in podstrešjih.

09.00 - 18.00 Info točka z distribucijami Linuxa in majicami društva LUGOS

Na teh točkah se bo moč pozanimati o samem delovanju društva, o projektih društva, o distribucijah Linuxa in jih kupiti. Prav tako pa bo mogoče podpreti društvo z nakupom društvene majice.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.