Damjana Kolar

Media Fokus

Predstavili bodo video dela Mihe Knifica, umetnika, ki sodeluje na razstavi Moj mali svet (do 23. januarja na ogled v galeriji in Likovnem salonu Celje).

Knific v ospredje svojega dela postavlja tematiko percepcije, reinterpretacije, realnega in vsakdanjega. Bolj kot estetika v klasičnem pomenu, ga zanimajo vprašanja likovne percepcije sveta, ki nas obdaja. Pri tem vedno izhaja iz realnega, ki je po njegovem mnenju največji poligon za imaginacijo. Knific ponuja nekoliko drugačne zorne kote opazovanja vsakdanjega sveta. Zanj je značilno, da rad uporablja in raziskuje teme, ki jih pogosto srečujemo skozi zgodovinska likovna obdobja.

Na ta način njegova dela postajajo interpretacije poznanega, interpretacije spomina, znanja in subjektivnega pogleda na vsakdanje življenje. V njegovem delu je pomembna strategija strategija citata, ki lahko temelji naprimer na privzetih fotografijah s popolnoma vsakdanjimi motivi iz izposojenih družinskih albumov ali pa na citiranju in reinterpretaciji izbranega umetnika in njegovega umetniškega dela.

Miha Knific je bil rojen leta 1976 v Kranju. Na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost je študiral kiparstvo. Živi in dela v Ljubljani. Ukvarja se predvsem s fotografijo in videom ter z animacijo, ilustracijo, scenografijo in sodeluje v produkcijski hiši Strup.

Predstavljena bodo naslednja video dela: Duh, Najstniki plešejo, Gledal sem video Pierra Huygha in Ali sem še vedno lepa?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.