Poskus rehabilitacije pesnice Ade Škerl

Pred nekaj dnevi je osemdeset let dopolnila pesnica Ada Škerl. Njeno ime in ustvarjanje širši javnosti nista poznana, prebirajo jo le redke ljubiteljice in ljubitelji poezije.

Na literarnem dogodku, ki bo potekal v Klubu Cankarjevega doma, bo tekla beseda tudi o tem, zakaj je Škerlova ob izidu pesniškega prvenca Senca v srcu leta 1949 postala 'sovražnica ljudstva', čez nekaj let pa je umanjkal tudi ta opis, saj je poniknila v anonimnost.

'Namesto o izgradnji novega, upanja polnega sveta, je Škerlova opisovala intimne ljubezenske občutke, zaznamovane s smrtjo. Senca v srcu je izšla štiri leta pred izdajo znamenite zbirke Pesmi štirih,' je za STA povedala dr. Barbara Simonitti, ki bo vodila današnji literarni dogodek.

Simonittijeva poudarja, da se povojna intimna poezija ni začela s Cirilom Zlobcem, Kajetanom Kovičem, Janezom Menartom in Tonetom Pavčkom (večkrat ponatisnjena skupna zbirka Pesmi štirih), temveč prav z zbirko Senca v srcu Ade Škerl.

Svoje mnenje o dotičnem vprašanju je v marčevski izdaji Književnih listov nazorno izrazil tudi Denis Poniž v recenziji pesniške zbirke Samo beseda sem Cirila Zlobca.

Uspeh zbirke Pesmi štirih (1953) Poniž pripisuje dejstvu, 'da je ta poezija ustrezala tedanji kulturni ideologiji, ki se je sicer res naveličala 'kramparske poezije', a se je še bolj bala pesnikov, kot so bili - če imenujem le nekatere - Tone Vodnik, Jože Udovič, Edvard Kocbek, pa tudi mlajših, Ade Škerl, Daneta Zajca, Vena Tauferja, Gregorja Strniše.'

Barbara Simonitti meni, da je nujno spomniti na prezrto vlogo Ade Škerl. Ob njeni osemdesetletnici se je z jubilejno pesniško zbirko ni spomnila nobena slovenska založba, zato je drevišnji literarni večer, katerega se Škerlova sicer ne bo udeležila, gotovo ustrezna gesta na poti rehabilitacije Ade Škerl.

Izdana dela Ade Škerl: Senca v srcu (1949), Obledeli pasteli (1965). Leta 1992 je izšla retrospektivna pesniška zbirka Temna tišina, v kateri je Kajetan Kovič izbral objavljene in nekatere še neobjavljene pesmi Škerlove.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.