Damjana Kolar

Dnevni napovednik kulturnih dogodkov

(17.30): Kinodvor Lj.: Kinoteka v Kinodvoru-omnibus (projekcija filma) Film Trije prispevki k slovenski blaznosti (r. Žare Lužnik, Boris Jurjaševič, Mitja Milavec).

(18.00): Galerija Media Nox maribor: Resnica (o) ljubezni (predavanje Jana Princla) Predavanje filozofa Jana Princla bo sledilo dvem vprašanjem: Ali je sploh možno neko resnično vedenje o ljubezni oz. njen obči (eksoterični), znanstveni diskurz, ki pa se že vnaprej odreka svoji zgolj-hipotetični naravi? Drugo vprašanje, na katerega bo odgovarjal, je o tem, kdo je kot nosilec oz. subjekt možnosti tega vedenja sploh kvalificiran?

(19.00): Narodna galerija Lj.: Franc Kavčič Caucig in Češka (otvoritev razstave) Pred več kot četrt stoletja je bila v Narodni galeriji na ogled razstava Franca Kavčiča. Tokratna razstava bo predstavila na novo odkrita dela, ki jih je Kavčič ustvaril za Češko. Oljne slike bodo spremljale risbe-študije detajlov za velika platna.

(19.00): Galerija Hest 35 Lj.: Sožitje (otvoritev razstave Boštjana Lapajneta) Na ogled bodo slike in video. Do 5. aprila.

(19.00): Mestna galerija Nova Gorica: Grafitarji (predavanje Božidarja Zrinskega) Umetnostni zgodovinar in kustos bo predstavil knjigo Grafitarji, prvo tovrstno knjigo o grafitih v Sloveniji, ki je nastala ob istoimenski razstavi v galeriji Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani. Na razstavi se je predstavilo več kot 16 grafitarjev iz vseh večjih slovenskih mest.

(19.30): Kulturni dom Primskovo: 35. teden slovenske drame (festival) Gostovanje SNG Nova Gorica s predstavo “Medtem.” Režija: Janusz Kica

(21.00): Jazz klub Satchmo Maribor: Blues Festival (otvoritev) Nastopil bo hrvaški trio Little Pigeon’s Forhill Blues (1000 SIT).

(21.00): Kud France Prešeren Lj.: Santiago Calatrava - dve plati medalje: Zapeljan (otvoritev razstave Janeza Marolta) Razstava je v celoti posvečena sodobnemu španskemu arhitektu (avtorju Kuvajtskega paviljona, mosta Alamilla na otoku Cartuja pri Sevilli, mosta Bach de Roda v Barceloni, Mesta znanosti in umetnosti v Valenciji, Olimpijskega stadiona v Atenah). Fotografije govorijo o ustvarjalcu velikega potenciala, ki ga je slava zapeljala, da se je ukvarjal bolj z bliščem, kot pa z vsebino arhitekture in ustvaril dela, sporna z urbanističnega, moralnega in zato tudi estetskega vidika. Do 4. aprila.

(21.00): Jazz Club Gajo Lj.: Andrzej Stasiuk (literarni večer) Poljski romanopisec in novelist bo predstavil svojo knjigo "Devet," ki je konec leta 2004 izšla pri Beletrini.

Cankarjev dom Lj.: Festival japonske kulture (festival) Galerija CD (20.00): Japonski lesorezi-otvoritev razstave (Obsežna predstavitev japonskega lesoreza 19. stoletja iz zbirke SAZU, ki jo je tej ustanovi pred skorajda štiridesetimi leti poklonil arhitekt Ivan Jager. Zbirka je nastajala od leta 1901 do 1902, ko je Jager delal na Kitajskem in potoval na Japonsko ter zbiral najrazličnejše umetniške in etnološke predmete. V njej so tiski znanih mojstrov barvnega lesoreza Ando Hiroshige (1797–1858), Utagawa Kuniyoshi (1797–1861), Utagawa Kunisada (1786–1864) in Katsushiki Hokusai (1760–1849). Vsi so ustvarjali v obdobju Edo, ki je zadnja doba tradicionalne japonske kulture.), Linhartova dvorana (20.30): Otomo Yoshihide New Jazz Ensemble (koncert sodobnega jazza)-2900-1400 SIT

Cankarjev dom (KD) Lj.: 7. festival dokumentarnega filma (festival)(16.15): Zgodba o kameli, ki joka (r. Luigi Falorni, Byambasuren Davaa), (18.00): Alpinistični in avanturistični filmi (Ženske na K2, Poklic: gorski vodnik, Smučanje s padali po Grenlandiji, Socialmente inutile, Navpične vibracije), (20.30): Svet vina (r. Jonathan Nossiter)-800, 600 SIT

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.