Borut Mekina

 |  Politika

Janša govor prepisal od Blaira

/media/www/slike.old/novice/wsvetilnik.jpg

Nekaj več kot sto besed predsednikovega govora, nekaj odstavkov zapovrstjo, je prepis govora, ki ga je pred približno 11 leti imel bivši premier Velike Britanije Tony Blair, ko je njegova stranka prvič zasedla oblast. Slavne besede Janeza Janše o Sloveniji, kot svetilniku 21. stoletja in Sloveniji, ki nikoli ne bo največja, lahko pa bo najboljša so plagiat. Prvič jih je izrekel Tony Blair, za njim pa je ponovil naš predsednik vlade na osrednji državni slovesnosti, ob počastitvi 15. obletnice osamosvojitve, kot osrednji govorec, v osrednjem delu govora, kjer je s tujimi mislimi opisoval najplemenitejše značilnosti naroda. Za povrh vsega je časnik Večer za misel "Nikoli ne bomo največji. Nikoli ne bomo najmočnejši. Lahko pa smo najboljši," predsednika vlade nagradil z Bobom leta. In ko je Janez Janša prejel skulpturo boba, je dejal, da je vesel priznanja in podpore.

Blair je leta 1997 na letni konferenci laburistične stranke v Brightonu napovedoval novo pot, po kateri naj bi šla Velika Britanija po dolgi vladavini konservativnih torijcev. Blair je dejal: "Danes želim zastaviti ambiciozen cilj za to državo." Janša je prepisal: "Danes si lahko bolj kot kadarkoli prej zastavimo velike cilje za prihodnost." Blair je dejal: "Da ne bomo nič manj kot vzorna država 21. stoletja, svetilnik sveta." Janša je prepisal: "Ne želimo biti nič manj kot ena najuspešnejših držav na svetu. Eden svetilnikov 21. stoletja." Blair je naredil premor. Janša je naredil premor. Blair je nadaljeval: "To pomeni, poseči globoko v bogastvo britanskega značaja." Janša je prepisal: "Na poti k temu cilju bomo posegli po najboljšem, kar je v našem narodnem značaju. Tudi, če se je v preteklosti ponekod skrilo še tako globoko." Blair je naštel: "Ustvarjalen, sočuten, zazrt v prihodnost." Janša je prepisal: "Ustvarjalnost. Delavnost. Podjetnost. Predanost. Pravičnost. Odprtost. Strpnost. Poštenje. Solidarnost." Blair je naredil premor in nadaljeval: "Stare britanske vrednote, a nova britanska samozavest." Janša je naredil premor in je prepisal: "Stare slovenske vrednote. Nova slovenska samozavest." Blair je nadaljeval: "Nikoli ne bomo največji. Verjetno nikoli ne bomo najmočnejši. Lahko pa smo najboljši." In Janša je prepisal: "Nikoli ne bomo največji. Nikoli ne bomo najmočnejši. Lahko pa smo najboljši." Blair je dodal: "Najboljše mesto za življenje. Najboljše mesto za odraščanje otrok, najboljše mesto za izpopolnjeno življenje, najboljše mesto za staranje." Janša je prepisal: "Lahko ustvarimo najboljše okolje za izpolnjeno življenje. Najboljše okolje za varno in zdravo odraščanje naših otrok. Najboljše mesto za srečo."

Celoten govor nekdanjega britanskega premiera si lahko preberete tukaj

Govor Janeza Janše pa si lahko preberete tukaj

Do odkritja je prišlo ob tem, ko smo v Mladini številko prej pisali, kako se je spremenila premierjeva retorika. Opisovali smo, da je Janša v dveh osrednjih govorih na dan državnosti leta 2006 in 2007 govoril o Sloveniji kot svetilniku, konec leta 2008 pa je prevladala bolj mrka slika Slovenije, v kateri vladajo tajkuni, ki se s bogatijo na račun državljanov s kriminalnimi dejanji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.