Uredništvo

 |  Svet

Hrvaški strokovnjaki za mednarodno pravo o morski meji s Slovenijo

/media/www/slike.old/novice/piranskizaliv_copy2_copy1.jpg

© Borut Peterlin

Hrvaški akademik Vladimir Ibler je izjavil, da Slovenija od Hrvaške zahteva dotik svojega teritorialnega morja z odprtim morjem, česar pa ne more uresničiti, ne da bi del teritorialnega morja vzela od Hrvaške. Strokovnjak za pomorsko pravo Davor Vidas pa je opozoril, da bi morala Slovenije vprašanje izhoda na odprto morje urejati tudi z Italijo.

"Slovenija ima dostop na odprto morje in tega nihče ne zanika. Podoben dostop imajo tudi Avstrija, Madžarska in Švica," je dejal upokojeni univerzitetni profesor mednarodnega prava Ibler.

V današnjem pogovoru za hrvaško tiskovno agencijo Hina je poudaril, da Slovenija z zahtevami "izhoda" na odprto morje resnično zahteva tudi razširitev svojega teritorialnega morja na račun hrvaškega teritorialnega morja, kar je na določen način poskusila dobiti s sporazumom Drnovšek-Račan.

Strokovnjak za pomorsko pravo Davor Vidas pa je prav tako za Hino ocenil, da bi morala Slovenija dostop do odprtega morja urejati tudi z Italijo.

"V skladu z mednarodno regulacijo, ki jo je sopredlagala tudi Slovenija, pelje izhodna smer za ladje iz Tržaškega zaliva in pristanišča Koper na odprto morje skozi drugo stran osimske meje, preko italijanskega teritorialnega morja. Zato se mora Slovenija o morebitni dodatni regulaciji svojega dostopa na odprto morje pogovarjati tudi z Italijo, ker gre za vprašanje, ki ga ni možno urediti le s Hrvaško - vsekakor pa ne kot teritorialno vprašanje v okviru razmejitve med državama na morju," je dejal Vidas, ki sicer dela na pomorskem oddelku norveškega Inštituta Fridtjof Nansen.

Akademik Ibler je spomnil, da je termin "izhod" popolnoma nesprejemljiv, ker ga ne uporablja niti Konvencija Združenih narodov o pravu morja. Pri pripravi omenjene konvencije je sicer sodeloval tudi Ibler. Z uporabo sugestivne besede "izhod" ali "dostop" na odprto morje Slovenija poskuša ustvariti vtis, da je Hrvaška nekaj preprečila Sloveniji, kar po Iblerjevih besedah ni res.

Tudi Vidas meni, da je dostop Slovenije na odprto morje nesporen, ob tem pa je ocenil, da je "neposredni teritorialni izhod" oziroma dotik z odprtim morjem bistveno drugačna kategorija od dostopa Slovenije do odprtega morja.

Poudaril je, da Hrvaška in Slovenija, četudi bi hoteli, ne moreta doseči "kompromisa", po katerem bi se slovensko teritorialno morje raztezalo izven 12 navtičnih milj, kolikor bi bilo potrebno za slovenski "neposredni teritorialni izhod" do točke pet Osimskega sporazuma oziroma do "odprtega morja".

Hrvaški akademik Ibler pa je še spomnil, da naj bi Hrvaška v predlogu sporazuma Drnovšek-Račan Sloveniji prepustila 113,3 kvadratnega kilometra svojega morja. Ibler je prepričan, da je za Hrvaško edini način urejanja obmejnega spora Meddržavno sodišče v Haagu. Ponovil je, da bo Hrvaška sprejela vsako odločitev sodišča, ter izpostavil, da mu ni jasno, kako je možno spor urediti s pogodbo, če se sprti strani ne moreta dogovoriti dvostransko.

Po njegovem mnenju je zanimivo, da se hrvaška stran za razliko od slovenske ves čas sklicuje na omenjeno konvencijo ZN. Dodaja, da Hrvaška poskuša rešiti spor "na temelju mednarodnega prava", slovenska pa na "temelju pravičnosti". Ocenil je, da pravna norma na mednarodnem sodišču ni nepravična, ker je pravičnost del mednarodnega prava, nobeno sodišče pa po njegovem ne ureja sporov na temelju pravičnosti.

Kot je še poudaril Ibler, je Sloveniji jasno, da ne more dobiti vsega, kar si želi, in zaradi tega išče načine za uresničitev svojih ciljev.

"Aktualna slovenska politika do Hrvaške ne pelje nikamor. Ena zadeva je vstop v neko mednarodno organizacijo, druga pa določanje črte na morju med Hrvaško in Slovenijo. Ne vidim, da bi Hrvaška kar koli prejudicirala. Ta beseda je zame v isti kategoriji kot že omenjeni 'izhod' in v njej ne vidim smisla," je povedal Ibler.

Za Trdinov vrh je izjavil, da gre za edino okupirano točko v Evropi po drugi svetovni vojni, ter da je začuden, ker Hrvaška ne omenja več tega vprašanja, posebej po tem, ko so "tudi slovenski geodeti jasno povedali, da gre za absolutno hrvaško območje".

Ibler je še dejal, da bi morala Hrvaška o svojem stališču za rešitev obmejnega spora s Slovenijo obvestiti ZN, Varnostni svet ZN, ter vse specializirane in regionalne organizacije, da bi bila mednarodna skupnost seznanjena s hrvaškim pristopom za urejanje omenjenega spora.

Vidas pa je še poudaril, da je Slovenija s politiko ustavila Hrvaško na poti v EU, medtem ko je Slovenijo na poti k "neposrednemu teritorialnemu izhodu na odprto morje" ustavilo mednarodno pravo in ne Hrvaška. (STA, bl)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.