Uredništvo

8. 1. 2009

Svet

Hrvaški strokovnjaki za mednarodno pravo o morski meji s Slovenijo

/media/www/slike.old/novice/piranskizaliv_copy2_copy1.jpg

© Borut Peterlin

Hrvaški akademik Vladimir Ibler je izjavil, da Slovenija od Hrvaške zahteva dotik svojega teritorialnega morja z odprtim morjem, česar pa ne more uresničiti, ne da bi del teritorialnega morja vzela od Hrvaške. Strokovnjak za pomorsko pravo Davor Vidas pa je opozoril, da bi morala Slovenije vprašanje izhoda na odprto morje urejati tudi z Italijo.

"Slovenija ima dostop na odprto morje in tega nihče ne zanika. Podoben dostop imajo tudi Avstrija, Madžarska in Švica," je dejal upokojeni univerzitetni profesor mednarodnega prava Ibler.

V današnjem pogovoru za hrvaško tiskovno agencijo Hina je poudaril, da Slovenija z zahtevami "izhoda" na odprto morje resnično zahteva tudi razširitev svojega teritorialnega morja na račun hrvaškega teritorialnega morja, kar je na določen način poskusila dobiti s sporazumom Drnovšek-Račan.

Strokovnjak za pomorsko pravo Davor Vidas pa je prav tako za Hino ocenil, da bi morala Slovenija dostop do odprtega morja urejati tudi z Italijo.

"V skladu z mednarodno regulacijo, ki jo je sopredlagala tudi Slovenija, pelje izhodna smer za ladje iz Tržaškega zaliva in pristanišča Koper na odprto morje skozi drugo stran osimske meje, preko italijanskega teritorialnega morja. Zato se mora Slovenija o morebitni dodatni regulaciji svojega dostopa na odprto morje pogovarjati tudi z Italijo, ker gre za vprašanje, ki ga ni možno urediti le s Hrvaško - vsekakor pa ne kot teritorialno vprašanje v okviru razmejitve med državama na morju," je dejal Vidas, ki sicer dela na pomorskem oddelku norveškega Inštituta Fridtjof Nansen.

Akademik Ibler je spomnil, da je termin "izhod" popolnoma nesprejemljiv, ker ga ne uporablja niti Konvencija Združenih narodov o pravu morja. Pri pripravi omenjene konvencije je sicer sodeloval tudi Ibler. Z uporabo sugestivne besede "izhod" ali "dostop" na odprto morje Slovenija poskuša ustvariti vtis, da je Hrvaška nekaj preprečila Sloveniji, kar po Iblerjevih besedah ni res.

Tudi Vidas meni, da je dostop Slovenije na odprto morje nesporen, ob tem pa je ocenil, da je "neposredni teritorialni izhod" oziroma dotik z odprtim morjem bistveno drugačna kategorija od dostopa Slovenije do odprtega morja.

Poudaril je, da Hrvaška in Slovenija, četudi bi hoteli, ne moreta doseči "kompromisa", po katerem bi se slovensko teritorialno morje raztezalo izven 12 navtičnih milj, kolikor bi bilo potrebno za slovenski "neposredni teritorialni izhod" do točke pet Osimskega sporazuma oziroma do "odprtega morja".

Hrvaški akademik Ibler pa je še spomnil, da naj bi Hrvaška v predlogu sporazuma Drnovšek-Račan Sloveniji prepustila 113,3 kvadratnega kilometra svojega morja. Ibler je prepričan, da je za Hrvaško edini način urejanja obmejnega spora Meddržavno sodišče v Haagu. Ponovil je, da bo Hrvaška sprejela vsako odločitev sodišča, ter izpostavil, da mu ni jasno, kako je možno spor urediti s pogodbo, če se sprti strani ne moreta dogovoriti dvostransko.

Po njegovem mnenju je zanimivo, da se hrvaška stran za razliko od slovenske ves čas sklicuje na omenjeno konvencijo ZN. Dodaja, da Hrvaška poskuša rešiti spor "na temelju mednarodnega prava", slovenska pa na "temelju pravičnosti". Ocenil je, da pravna norma na mednarodnem sodišču ni nepravična, ker je pravičnost del mednarodnega prava, nobeno sodišče pa po njegovem ne ureja sporov na temelju pravičnosti.

Kot je še poudaril Ibler, je Sloveniji jasno, da ne more dobiti vsega, kar si želi, in zaradi tega išče načine za uresničitev svojih ciljev.

"Aktualna slovenska politika do Hrvaške ne pelje nikamor. Ena zadeva je vstop v neko mednarodno organizacijo, druga pa določanje črte na morju med Hrvaško in Slovenijo. Ne vidim, da bi Hrvaška kar koli prejudicirala. Ta beseda je zame v isti kategoriji kot že omenjeni 'izhod' in v njej ne vidim smisla," je povedal Ibler.

Za Trdinov vrh je izjavil, da gre za edino okupirano točko v Evropi po drugi svetovni vojni, ter da je začuden, ker Hrvaška ne omenja več tega vprašanja, posebej po tem, ko so "tudi slovenski geodeti jasno povedali, da gre za absolutno hrvaško območje".

Ibler je še dejal, da bi morala Hrvaška o svojem stališču za rešitev obmejnega spora s Slovenijo obvestiti ZN, Varnostni svet ZN, ter vse specializirane in regionalne organizacije, da bi bila mednarodna skupnost seznanjena s hrvaškim pristopom za urejanje omenjenega spora.

Vidas pa je še poudaril, da je Slovenija s politiko ustavila Hrvaško na poti v EU, medtem ko je Slovenijo na poti k "neposrednemu teritorialnemu izhodu na odprto morje" ustavilo mednarodno pravo in ne Hrvaška. (STA, bl)

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.