Uredništvo

 |  Politika

Predsednik SSN odstopil, referendumska pobuda ostaja

Zdaj že bivši predsednik Stranke slovenskega naroda

Zdaj že bivši predsednik Stranke slovenskega naroda
© Borut Krajnc

Predsednik Stranke slovenskega naroda (SSN) Zdenko Vinkov Vincenc je danes po srečanju s premierom Borutom Pahorjem povedal, da se je svet stranke odločil, da pobuda za razpis referenduma o vstopu Hrvaške v zvezo Nato ostaja. Sam se s tem ne strinja, zaradi česar je odstopil. Vodenje stranke je prevzel podpredsednik Lovro Škrinjarič.

Zdenko Vinkov Vincenc drugih izjav ni želel dajati, Škrinjarič pa je povedal, da pobude ne bodo umaknili, ker imajo odgovornost do podpisnikov pobude za razpis referenduma ter slovenskih nacionalnih interesov.

Škrinjarič je v izjavi za medije dejal, da na sestanku s Pahorjem niso ničesar zahtevali, so pa predstavili svoja stališča, v skladu s katerimi Hrvaška ne sme vstopiti v Nato, dokler ne bodo razrešena vsa mejna vprašanja s sosednjo državo. Izrazil je pričakovanje, da jim bo uspelo zbrati potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma, za kar bodo imeli 35 dni časa, ko bo predsednik DZ Pavel Gantar določil rok.

Podpredsednik sveta SSN Ladislav Troha pa je dejal, da bi moral DZ v sredo sprejeti sklep, s katerim bi Hrvaško prisilili, da bi vsa dejanja, ki so bila narejena po 25. juniju 1991 in so prejudicirala mejo, razglasila za nična. Kot je dodal, Hrvaška ne more biti v zavezništvu s Slovenijo, dokler zaseda slovensko ozemlje.

Škrinjarič še meni, da stranke odstop predsednika Vinkova Vincenca in vodje ljubljanskega odbora SSN Mihe Majca ni prizadel, po njegovih besedah pa je stranka, ki ima po njegovih navedbah okoli 3000 članov, zdaj bistveno bolj homogena v svojih stališčih. Stranka je sicer na zadnjih državnozborskih volitvah dobila zelo majhno podporo. Zbrala je namreč vsega 2626 glasov.

Premier Pahor po srečanju s predstavniki SSN ni prišel pred novinarje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.