Lidija P. Černi

 |  Svet

Obama Rusom ponuja "deal"

Pismo ameriškega predsednika Baracka Obame je ruskemu predsedniku Dmitriju Medvedjemu pred tremi tedni osebno izročil visok ameriški diplomat, poroča New York Times, v njem pa Obama Moskvi ponuja, da bo ustavil vse aktivnosti za namestitev protiraktenega ščita v vzhodni Evropi, če bo Moskva Washingtonu pomagala ustaviti Iran, ki po mnenju ZDA razvija jedrsko orožje dolgega dosega.

Moskva na pismo še ni odgovorila, v intervjuju, objavljenem na uradni spletni strani Kremlja, pa je Dmitrij Medvedjev dejal, da verjame, da bo Obamova administracija pripravljena sodelovati glede protiraketnega ščita. "Od ameriških kolegov smo že dobili takšne signale. Pričakujem, da se bodo ti signali spremenili v konkretne predloge. Upam, da se bom o tem izjemno pomembnem vprašanju za Evropo pogovarjal s predsednikom Obamo med najinim prvim srečanjem," je v intervjuju dejal ruski predsednik. V nedeljo pa so ruski mediji zabeležili še eno Medvedjevo izjavo na to temo, in sicer, da Rusija čaka na nov ameriški predlog za rešitev spora glede protiraketnega ščita. Izjave Medvedjeva bi se dalo razumeti kot čakanje na nadaljnje, natančnejše predloge, kajti v pismu, kot navaja New York Times, ni šlo za direktno ponudbo quid pro quo, temveč bolj za spodbudo, da bi se Moskva pridružila Washingtonu v skupnem boju proti Iranu. Vsebina pisma namreč Rusom ne dopušča manevra v smislu 'poskušali smo, zdaj pa vi ustavite nameščanje protiraketnega ščita', ampak je uresničitev morebitnega sporazuma med ZDA in Rusijo mogoča šele, ko iranska nevarnost izgine. Tudi agencija Reuters poroča, da so od ameriške administracije dobili potrditev o obstoju pisma, vsebina pa naj bi se nanašala na 'celo vrsto tem, tudi na protiraketni ščit in kako je ta povezan z iransko grožnjo'.

O protiraketnem ščitu se bosta na petkovem srečanju v Ženevi zagotovo pogovarjala ruski zunanji minister Sergej Lavrov in ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton. Srečanje med Obamo in Medvedjevim pa je napovedano za 2. april v Londonu.

Obamino pismo je sicer odgovor na pismo Medvedjeva, ki ga je ta v Washington poslal kmalu po inavguraciji novega ameriškega predsednika in je po besedah ameriškega podpredsednika Josepha Bidena poskus otoplitve odnosov med Moskvo in Washingtonom. V pismu Obama omenja tudi nujnost pogovorov glede Sporazuma o omejevanju strateškega orožja, katerega veljavnost poteče letos ter sodelovanje pri odprtju poti za oskrbo v Afganistanu. Glede slednjega se bosta državi, kot kaže, kmalu dogovorili, saj je Rusija po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax danes preko svojega ozemlja odobrila transport prve pošiljke ameriške opreme, namenjene koalicijskim silam v Afganistanu.

Sicer pa je bila namestitev visokotehnološkega protiraketnega radarja na ozemlju Češke in namestitev 10 prestreznih raket na Poljskem glavna prioriteta nekdanjega ameriškega predsednika Georga Busha s katero bi Iran, če bi ta razvil jedrske konice, odvrnili od tega, da bi jih namestili na rakete dolgega dosega. George Bush pa nikoli ni sprejel predloga Moskve, da bi del protiraketnega sistema namestili na ozemlju Rusije in ga skupaj upravljali, kar bi tudi pomenilo, da ga ZDA ne morejo uporabiti proti Rusiji.

Kaže, da je nova ameriška administracija zdaj pripravljena sodelovati, ni pa jasno ali to vključuje tudi pripravljenost za namestitev dela protiraketnega ščita na ruskem ozemlju. Barack Obama je bil sicer v svojih dosedanjih izjavah glede protiraketnega ščita razmeroma mlačen in ponavljal, da projekt podpira samo v primeru, da se izkaže za tehnično učinkovitega in ne predragega.


Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.