Uredništvo

 |  Politika

Janša toži Miheljaka

Vlado Miheljak sredi 80. let, z izvodom zaplenjene Mladine

Vlado Miheljak sredi 80. let, z izvodom zaplenjene Mladine
© Tone Stojko

Predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša je zoper Dnevnikovega kolumnista Vlada Miheljaka 1. aprila vložil tožbo zaradi navedb v kolumni "Ziherlovi dnevi", piše današnji Dnevnik. Janševa zastopnica Nina Zidar Klemenčič je zapisala, da so "vse sporne izjave neresnične", od Miheljaka pa zahteva objavo opravičila v sedmih tiskanih medijih.

V kolumni je Miheljak zapisal, da je "Janša pustil za seboj precejšnje opustošenje: izpraznjeno državno blagajno, zapravljene prihodke za ceste, razmetavanje državnega denarja za predvolilne golaže". Janševa zastopnica je po navedbah časnika pri tem zapisala, so "vse sporne izjave neresnične" in da bo moral Miheljak dokazati, da je imel utemeljen razlog verjeti v resničnost izjavljenega.

Med nasprotnimi argumenti je navedeno, da je Slovenija v letu 2007 dosegla javnofinančni in proračunski presežek, da so bili odhodki "širšega sektorja države" znižani, da so prihodki Darsa v obdobju od 2004 do 2008 "vsako leto naraščali" in da Janša državnega denarja ni razmetaval za predvolilne golaže. Sodišču odvetnica predlaga ugotovitev, da je Miheljak kršil pravico do časti in dobrega imena Janeza Janše. Kolumnist naj bi citirano izjavo umaknil ter opravičilo objavil v sedmih slovenskih tiskanih medijih.

Vlado Miheljak je v sredo po navedbah Dnevnika dejal, da je od Janše pričakoval toliko razuma, da tožbe ne bi vložil. Opozoril je tudi na dejstvo, da je imel Janša v skladu z veljavno zakonodajo možnost objaviti popravek.

Zahtevo za popravek je po objavi kolumne 7. januarja na Dnevnik sicer naslovila Slovenska demokratska stranka. Dnevnik popravka ni objavil zato, ker se Miheljakova kolumna ni nanašala na SDS, in tudi zato, ker je, kot je tedaj v odgovoru SDS zapisal odgovorni urednik Ali Žerdin, "avtor v popravljanem članku podal svoje mnenje o uspešnosti dela vlade J. Janše, do česar je kot publicist in državljan upravičen na podlagi ustavne pravice do svobode izražanja, pravica do popravka, kot jo regulira zakon o medijih, pa ni namenjena popravljanju drugačnih mnenj".

Janševa zastopnica v tožbi še navaja, da je Janša Miheljaka dva dni po objavi kolumne pozval, naj izjavo umakne in se opraviči, vendar se to ni zgodilo. Miheljak je prepričan, da bo "postopek Janši prinesel več težav kot užitkov" in da ga sam ne dojema kot problem temveč kot "prvoaprilsko tožbo", piše Dnevnik.(STA, bl)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.