Uredništvo

 |  Politika

Vloženih 12 list kandidatov za Evropski parlament

/media/www/slike.old/novice/eup09_sl_rgb_copy1.jpg

© Evropski parlament

Enajst političnih strank ter ena skupina volivcev je v petek do polnoči, ko se je iztekel rok za vložitev list kandidatov za volitve sedmih poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, predlagalo 81 kandidatk in kandidatov, so sporočili z Državne volilne komisije (DVK). 42 kandidatov je moških (52 odstotkov), 39 pa žensk (48 odstotkov).

Po podatkih DVK bo najstarejši predlagani kandidat dopolnil 67 let, najmlajši pa 21 let. Najstarejša kandidatka je dopolnila 72 let, najmlajša pa bo v drugi polovici leta dopolnila 19 let.

Na vseh listah političnih strank (SD, SDS, Zares, DeSUS, LDS, SLS, SNS, NSi, SMS, KSS, Združeni zeleni) je po sedem kandidatk in kandidatov, na listi skupine volivcev (Lista za pravice bolnikov) pa so skupno štirje kandidati in kandidatke.

DVK bo do ponedeljka opravila vsebinski preizkus vloženih list kandidatov ter o njihovi potrditvi oziroma zavrnitvi odločala na seji 12. maja. Po tej odločitvi Državne volilne komisije bo med potrjenimi listami opravljen žreb, s katerim se bo določil vrstni red list kandidatov na glasovnici.

Listo največje vladne stranke SD bo vodil nekdanji minister za zunanje zadeve Zoran Thaler, na listi pa so še novinarka Tanja Fajon, nekdanji državni sekretar Andrej Horvat, Mojca Kleva, nekdanji predsedniški kandidat Lev Kreft, Karmen Pahor in Andreja Katič.

Kandidati največje opozicijske stranke SDS so nekdanji šolski minister Milan Zver, ki bo listo tudi vodil, dosedanja evropska poslanka Romana Jordan Cizelj, nekdanja ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič, nekdanji notranji minister Dragutin Mate, dolgoletni državnozborski poslanec Mirko Zamernik, nekdanja smučarka Katja Koren Miklavec in nekdanji direktor vladnega urada za komuniciranje Anže Logar.

Na listi Zares bodo nastopili poslanec in nosilec liste Ivo Vajgl, podpredsednica stranke Felicita Medved, Roman Jakič, Bernarda Jeklin, podpredsednik stranke Peter Česnik, vodja poslanske skupine stranke Cveta Zalokar Oražem in minister za gospodarstvo Matej Lahovnik.

Listo DeSUS bo na evropskih volitvah vodil predsednik stranke in minister za okolje Karl Erjavec, kandidirali pa bodo še podpredsednica stranke Marija Gjerkeš Dugonik, veleposlanik Drago Mirošič, Andrejka Majhen, poslanec DZ Joško Godec, Silva Savšek in Avgust Heričko.

V LDS so na čelo kandidatne liste postavili dosedanjega evropskega poslanca Jelka Kacina, poleg njega pa kandidirajo še Mirjam Muženič, podpredsednik LDS Slavko Ziherl, Sonja Kralj Bervar, Borut Cink, Darja Mohorič in predsednik sveta LDS Aleš Gulič.

Kandidati SLS so nekdanji minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar, Marta Ciraj, Marjan Senjur, Nada Skuk, Ciril Smrkolj, Marija Ribič ter podpredsednik stranke Janez Podobnik.

Listo SNS bo vodil Sergej Čas, poleg njega pa bodo kandidirali še Barbara Jerman, Nina Mavrin, Donja Hudoklin, Aleš Bandur, Janja Čas in Matej Ivanuša.

Na evropskih volitvah bodo nastopile tudi štiri zunajparlamentarne stranke. Listo NSi bo vodil sedanji evropski poslanec Lojze Peterle, sledijo pa predsednica stranke Ljudmila Novak, nekdanja ministrica Mojca Kucler Dolinar, nekdanji poslanec Anton Kokalj, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo Alenka Šverc, Klemen Žumer in Ksenija Kraševec.

Listo Stranke mladih Slovenije bo vodil njen predsednik Darko Krajnc, poleg njega so na listi še Nataša Lorber, Katja Grabnar, Idris Fadul, Peter Janeš, Maja Kovač in ljubljanski mestni svetnik Miha Jazbinšek.

Za vstop v evropski parlament se bodo potegovali tudi Krščanski socialisti Slovenije. Na čelu njihove liste je predsednica podmladka stranke Maruša Benkič, kandidirajo pa še Nedeljko Dabič, Gabrijela Čevnik, Valentina Stopar, Srečo Prislan, Nina Plahutnik Suhadolnik in predsednik KSS Andrej Magajna, sicer poslanec in član poslanske skupine SD.

Na evrospkih volitvah bodo kandidirale tudi aktivne slovenske zelene stranke, ki so se združile v listo Združenih Zelenih. Listo bo vodil predsednik Zelenih Slovenije Vlado Čuš, na njej pa so še Lucija Mozetič, Mihael Jarc, Teja Dumenčić, Franc Černagoj, Tomaž Ogrin in Tamara Galun.

Prvič pa na evropskih volitvah nastopa tudi nestrankarska lista, in sicer Neodvisna lista za pravice bolnikov s štirimi kandidati: Markom Šidjaninom, Tadejo Cankar Davanzo, Andražem Koširjem in Tino Jakopin. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.